Tekst objavljen: 24.05.2015 10:00        


Bonitetna kuća Dan i Bredstrit (D||B) je, i u majskom izveštaju, ponovo svrstala Srbiju u grupu zemalja sa visokim rizikom poslovanja. Raspon procenjenih rizika je od DB1 do DB7, a Srbija je zadržala ocenu DB5 iz aprilskog izveštaja. Istu ocenu dobila je Grčka, a niži rejting od njih u regionu ima Bosna i Hercegovina, koja je okarakterisana kao zemlja veoma visokog rizika, sa rejtingom DB6.

Srbija u grupi zemalja sa visokim rizikom poslovanja

Najveći rejting u regionu i dalje imaju Slovenija i Hrvatska (DB3), za njima slede Bugarska, Makedonija, Rumunija, Albanija i Mađarska.

Od zemalja u svetu, rejting je ovog meseca smanjen Kini, a povećan Iranu i Obali Slonovače.
Rejting dodeljen nekoj državi pokazuje rizik poslovnog okruženja u toj zemlji i daje informaciju o efikasnosti plaćanja ka inostranstvu, kao i o isplativosti potencijalnih investicija.

Rejting je dopunjen trendom koji ukazuje na izglede stabilnosti, poboljšanja ili pogoršanja rizika. Stabilnost trenda rejtinga u Srbiji označava da se rizik zemlje neće menjati u skorije vreme iako su prisutni neki manji rizici.

Ocenjujući da su izgledi Srbije za kratkoročni ekonomski rast slabi, DiB podseća da je predviđeni pad bruto domaćeg proizvoda za ovu godinu 0,2 odsto.

Vlada je pod velikim pritiskom smanjenja potrošnje kako bi ograničila rast javnog duga i ispunila uslove za kreditnu liniju MMF-a, potrebnu zbog otplate obaveza prema inostranstvu.

Moguće otpuštanje radnika i smanjenje plata u javnom sektoru, povećanje poreza i administrativnih cena imalo bi negativan uticaj na ličnu potrošnju. Ukidanje subvencija kako za javne tako i za (odabrane) privatne kompanije smanjilo bi investicije kojima dugo već nedostaju kreditne linije, naveo je DiB u majskom izdanju svoje publikacije.

Gledajući komercijalno okruženje u Srbiji, ocenjeno je da su prepreke u trgovini umerene, uz podsećanje da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU ukida carine na robu koja se uvozi sa teritorija članica. Osim toga, Srbija je potpisala i sporazume o slobodnoj trgovini sa većinom svojih suseda, Rusijom i članicama EFTA.

Međutim, izvoznici iz ostatka sveta suočavaju se sa ponderisanom prosečnom carinskom stopom od 5,4 odsto, koja će verovatno biti manja kada Srbija uđe u Svetsku trgovinsku organizaciju.

Necarinske barijere i dalje ostaju univerzalni problem, bilo u vidu komplikovanih uvoznih procedura, lokalnih standarda i tehničkih zahteva ili kao korupcija na granici, prenela je bonitetna kuća 'Rejting d.o.o.', koja zastupa interese kompanije D||B u Srbiji i u Crnoj Gori.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
poslovanje kompanije poslovno okruženje srbija 2015

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana