Tekst objavljen: 19.03.2014 16:30        


U Srbiji je 2013. godine u turizmu i povezanim delatnostima radilo 86.400 zaposlenih i ostvaren je prihod od 2,5 milijardi dolara.

Srbiji od turizma 2,5 milijardi dolara

Po tome je Srbija 102. od 184 zemlje, objavio je danas Svetski savet za putovanja i turizam (WTTC).

Srbija je na 144. mestu po udelu turizma u BDP-u, koji iznosi 5,7 odsto.

Tu su pored turizma i putovanja ubrojane i investicije u putovanja i turizam, poput izgradnje hotela, kao i ulaganje u usluge i promociju, kupovina usluga za turitički sektor, poput goriva, čišćenja hotela keteringa i IT usluga za turističke agente.

WTTC za ovu godinu u Srbiji očekuje rast zaposlenosti u turizmu za 5,6 odsto, po čemu je Srbija na 20. mestu, kao i rast doprinosa turizma BDP-u za 6,2 odsto, po čemu je Srbija na 44. mestu. Izgledi za dugoročni rast do 2014. nešto su manji, sa prognozom za rast prihoda od 4,5 odsto godišnje, a za rast zapošljavanja u ovom sektoru 1,2 odsto godišnje.

Od međunarodnih dolazaka, od kojih se prihodi vode kao izvoz, ostvareno je 1,2 milijardi dolara, po čemu je Srbija na 96. mestu, ispred Crne Gore, BiH i Makedonije, ali i daleko ispod Bugarske koja je na 54. mestu i Hrvatske na 31.

Ukoliko se posmatraju turizam i putovanja bez povezanih delatnosti, u Srbiji je prošle godine ostvaren prihod od 800 miliona dolara, po čemu je Srbija ispod Hrvatske sa 6,1 milijardu, ali iznad Crne Gore i BiH sa po 500 miliona dolara i Makedonije sa 100 miliona.

U svetu svaka 11. osoba radi u turizmu i povezanim delatnostima, a skoro svaki 10. dolar zarađen je u ovim sektorima, navodi se u
istraživanju.

U 2013. u svetu je prihod od turizma, putovanja i povezanih delatnosti bio oko 7.000 milijardi dolara, u ovim sektorima radilo je 266 miliona osoba, a izgledi za rast su veliki, navodi se u izveštaju.

Značajan motor rasta dolazi iz tržista u usponu, pre svega Azije i Latinske Amerike, u kojima sve jača srednja klasa ima sve veće mogućnosti za putovanja.

Istakavši da su izgledi za rast izuzetno povoljni, sa procenjenim rastom od 4,3 odsto za ovu godinu i predviđenih 4 odsto godišnje do 2024. godine, on je pozvao sve nivoe vlasti da stvore povoljnu klimu za ulaganje u infrastrukturu i podršku osposobljavanju kadrova, kako bi se omogućilo stvaranje održivog i uspešnog turističkog sektora.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
beograd srbija turizam 2013 turizam 2013 srbija turizam u srbiji srbija turizam

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana