Tekst objavljen: 19.09.2015 13:07        


Srpska vina sve više se mogu naći na inostranim tržištima, poput SAD, Japana, Rusije i Nemačke, a svake godine ponuda koja stiže iz Srbije sve je bolja i kvalitetnija.

Srpska vina sve popularnija u SAD, Japanu, Nemačkoj...

To je Tanjugu rekao menadžer vinarije "Zvonko Bogdan" Zlatko Živanić, koji dodaje da oni svoja vina izvoze u devet evropskih zemalja i SAD.

"Vinska kultura u Srbiji je u povoju i svake godine je ponuda srpskih vina sve bolja i kvalitetnija. Nekoliko vinarija iz Srbije izvozi vino u Ameriku, Japan, Nemačku, Rusiju, što je dokaz da smo sa kvalitetom konkurentni na svetskom tržištu", rekao je Živanić.

Prema podacima Privredne komore Srbije (PKS), prosečan rod grožđa u Srbiji iznosi oko 350.000 tona, a ove godine zbog izuzetno dobrih vremenskih prilika biće i veći, zbog čega je i berba otpočela ranije nego prethodnih.

Za razliku od prošle godine, kada je ostvaren izuzetno nizak rod od svega 122.489 tone, ove godine vinogradi su u odličnom stanju, te se zbog velikog broja sunčanih dana očekuje veoma dobar rod, navode iz PKS.

Proleće i početak leta ove godine zbog velike količine padavina, objašnjava Živanić, pogodno su uticali na rast vinove loze i formiranje grozda.

U ovoj vinariji berba je počela na vreme, 1. septembra, i to sa sortom "sovinjon blan" (sauvignon blanc), a posebnu pažnju, ističe, posvećuju optimalnom određivanju momenta berbe.

"Svakodnevno se uzimaju uzorci grožđa i na osnovu procenta šećera i kiselina, određuje se vreme berbe. Berba se odvija u ranim jutarnjim časovima, dok temperature nisu visoke, kako bi sačuvali kvalitet grožđa", naveo je Živanić.

Selekcija grožđa kao i ograničenje prinosa, takođe, je veoma važna za visok kvalitet vina.

"Budući prinos određujemo adekvatnom rezidbom, a tokom vegetacije imamo dve zelene berbe. To znači skidanje grozdova, u cilju regulacije prinosa, kao i postizanja maksimalnog kvaliteta grožđa. Finalna selekcija se vrši tokom berbe, tako da u vinariju dolaze samo zdravi i neoštećeni grozdovi", rekao je Živanić.

Tek kad se završi berba i kada je svo grožđe, odnosno šira u tankovima, svaki vinar će oceniti da li je zadovoljan dobijenim ili nije.

"Tokom berbe svaki vinar samo ne želi kišu, jer onda mora da odlaže berbu, a pored vremenskih uslova, imaju problem i sa radnom snagom, jer većini nedostaje ona edukovana", istakao je Živanić.

Da je Srbija pogodno tlo za uzgoj grožđa, svakako govore međunarodni sajmovi vina na kojima u poslednjih pet godina, srpske vinarije osvajaju prva mesta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vinarija grožđe srpska vina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana