Tekst objavljen: 30.05.2017 14:57        


Korisnici "Diners" kartica u Srbiji ne bi trebalo da se pribojavaju da će njihov ukupan dug dospeti odjednom na naplatu, ali svoje obaveze moraju da izmiruju mesečno, po dospeću zaduženja. Otvaranjem stečaja, pritisak će biti na onima koji kasne sa uplatama duga.

Šta čeka vlasnike Diners kartica koji kasne sa otplatom

Prethodnih dana vlasnici ove kartice dobijaju SMS obaveštenja da svoja mesečna zaduženja uplaćuju na namenske račune određenih banaka. S. P. iz Beograda je jedan od 35.000 korisnika koji je dobio SMS obaveštenje "Diners Club" da svoj mesečni dug uplati na namenski račun OTP banke.

- Iskreno, ne znam koliko je to ispravan način, a bojim se zloupotrebe, da novac zapravo neće biti usmeren konkretnom trgovcu, već nekom drugom, a da ću posle doći u situaciju da mi ponovo traže novac da uplatim - kaže S. P.

U "Diners Club International", međutim za "Blic" objašnjavaju da su korisnike, kako bi što efikasnije izmirili obaveze prema prodajnoj mreži,usmerili da sve uplate obavljaju na zaštićeni račun kompanije.

- Taj račun ne podleže blokadi poverilaca i sa njega se svakodnevno izmiruju dospele obaveze prema trgovcima. Podnošenje zahteva za pokretanje stečajnog postupka za korisnike kartica ne menja dinamiku izmirenja dospelih obaveza. Uplata bi trebalo da se obavlja kao i do sada – na šalterima banaka, na blagajni "Diners Club" u Beogradu, kao i e-bankingom - ističu u "Diners Club".

Na naše pitanje da li je to siguran način razduživanja klijenata, s obzirom na to da je kompanija u postupku otvaranja stečaja, kao i da li postoji bojazan da ukupan dug može da dospe odjednom za naplatu u "Diners-u" naglašavaju da prema Ugovoru o korišćenju kartice koji je i dalje na snazi, ne postoji mogućnost da korisnici budu odjednom zaduženi za dospeli dug, kao i celokupni iznos nedospelog duga.

- Troškove koji proizilaze iz kupovine na rate korisnici će nastaviti da izmiruju na mesečnom nivou, u skladu sa dospećem pojedinačnih rata i instrukcijama za plaćanje istaknutim u Izveštaju o zaduženju. U trenutku službenog otvaranja stečajnog postupka, nadležnost svih organa upravljanja, rukovođenja i zastupanja nad poslovima stečajnog dužnika preuzima imenovani stečajni upravnik po službenoj dužnosti. Shodno tome, dalje odluke u vezi poslovanja biće u njegovoj nadležnosti - ukazuju u "Diners Club International".

Otvaranje stečajnog postupka, kako kaže Dušan Uzelac, sa finansijskog portala "Kamatica" označiće i veći pritisak na naplatu potraživanja.

- U problemu će biti oni koji klijenti kasne sa izmirenjem obaveza - upozorava on.

Stoga savet korisnicima da na vreme uplaćuju mesečna zaduženja sa rokovima plaćanja koji su iskazani u instrukcijama za plaćanje u Izveštaju o zaduženju, kako bi izbegli naknadne troškove.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dušan uzelac Diners Club International dug

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana