Tekst objavljen: 20.11.2014 15:17        


Građani koji koriste finansijske usluge u Srbiji u prvih šest meseci ove godine uputili su 1.155 prigovora na rad finansijskih institucija, pitanja i obaveštenja, od čega se gotovo 1.000 odnosilo na rad banaka, objavila je Narodna banka Srbije.

Šta nam to banke rade?

Centar za zaštitu i edukaciju korisnika finansijskih usluga pri NBS primio je 763 prigovora na rad, od čega se 83,22 odsto odnosilo na banke.

Građani su, kada je reč o bankarskim uslugama, najviše prigovora slali zbog kredita (58,27 odsto), zatim tekućih računa (18,27 odsto) i kreditnih kartica (9,92 odsto), kao i neprofesionalnog ponašanja službenika banke.

U prigovorima koje su slali NBS vezano za banke, građani su najčešće navodili naplaćivanja naknade za održavanje tekućeg računa koja nisu predviđena ugovorom i bez obezbeđene pismene saglasnosti klijenta, zatim otkaza ugovora o depozitu po viđenju od strane banke, ugovornih odredaba o kamati koja se primenjuje u slučaju docnje, odnosno visine ugovorene zatezne kamate, te primene deviznog kursa koji se koristi za preračun dospele obaveze u dinarima, po osnovu ugovora o deviznim kreditima a koji su zaključeni pre početka primene Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga.

Od početka godine i zaključno sa 30. junom, broj primljenih obaveštenja je veći za 6,6 odsto, a okončanih postupanja po obaveštenjuma za 28,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine, uključujući sve finansijske institucije - banke, lizing kuće, dobrovoljne penzijske fondove, osiguravajuća društva.

Prema podacima NBS, u prvoj polovini godine je Centar NBS primio ukupno 763 obaveštenja s prigovorima na rad finansijskih institucija, 392 preuranjena obaveštenja, 374 pitanja, 232 pitanja na rubriku "Pitanja i odgovori", i 10.174 poziva i imejlova upućenih Informativnom centru NBS.

Kako je navedeno na portalu centralne banke, u istom periodu, zakazano je i održano 49 postupaka posredovanja, od čega je okončan 41 postupak.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
banke kamate banke nbs poslovna politika banaka žalbe građana

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana