Tekst objavljen: 01.10.2017 11:24        


Plata nominalno manja, a realno još manja, ili povećanje plata nominalno veće, al realno manje od toga. Nominalno-realno, šta to znači? Obrni okreni, nazovi kako hoćeš, rekli bi, ništa drugo nego manja potrošnja. Realno.

Šta znači kad plata nominalno, a šta kad realno poraste

Da bi dočarali, evo dve skorašnje vesti. Prva da je prosečna neto zarada (bez poreza i doprinosa) u Srbiji isplaćena u avgustu ove godine iznosila 47.220 dinara. Bila je nominalno za 1,8 odsto manja nego u julu, a realno za dva odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku. U poređenju sa istim mesecom prošle godine prosečna neto zarada u avgustu bila je veća za 4,3 odsto nominalno i za 1,8 odsto realno.

Druga vest. Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić rekao je da plate u Srbiji u javnom sektoru za narednu godinu mogu da se povećaju nominalno pet-šest odsto. A to će realno biti dva-tri odsto.

I u jednom i u drugom slučaju realno je ono što nas se najviše i tiče.

Prof. dr Ljubomir Madžar za "Blic" objašnjava da realno zapravo iskazuje masu dobara i usluga koje mogu da se nabave za taj dohodak, dok nominalno predstavlja jednostavno izmereno dinare koji se dobijaju putem isplate dohotka. Na realno mnogo toga utiče počev od kretanja cena, kursa...

- U suštini pod realno se živi, ali nominalno je uslov da bi realno moglo da bude. Onaj ko nema nikakvu zaradu, međutim ne može se nadati realnom, pa je nominalno uslov za sve - ističe dr Madžar.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nominalno veća realno veća bruto zarada

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana