Tekst objavljen: 21.04.2016 11:01        


Rast berzanskih indeksa u Evropi i SAD se juče uglavnom stabilizovao, iako su pojedina tržišta u Aziji evidentirala pad zbog novog sunovrata cena nafte. 

Stabilizovao se rast berzanskih indeksa u Evropi i SAD

Frankfurtski indeks akcija DAX 30 je u popodnevnom trgovanju porastao za 0,3 odsto, na 10.376,94 poena, pariski KAK 40 za 0,1 odsto, na 4.570,32 poena, Euro Stoxx 50 za 0,5 odsto, na 3.129,03 poena, dok je jedino londonski FTSE 100 oslabio za 0,4 odsto, na 6.382,45 poena, prenosi agencija Frans pres.

"Azijske berze su na početku trgovanja uzletele zbog slabog dolara i rasta cena nafte, ali su kasnije izbrisale rane dobitke, pošto su radnici u kuvajtskom naftnom sektoru okončali trodnevni štrajk, što je ponovo oborilo cene nafte", izjvaio je analitičar kompanije CMC Markets, Džasper Louler.

U SAD, deonice su pola sata od početka trgovanja uglavnom porasle, pri čemu su akcije Koka-kole oslabile za više od pet procenata zbog pada profita kompanije u prvom kvartalu.
Industrijski indeks Dau Džons je ojačao za 0,08 odsto, širi S||P 500 za 0,05 odsto, a tehnološki Nasdak za 0,19 odsto.

Na azijskim berzama, akcije su uglavnom evidentirale pad, pri čemu je Šangajski kompozitni indeks oslabio za 2,3 odsto, a honkonški Hang Seng za 0,9 odsto.
Japanski indeks Nikei 225 je završio trgovanje u plusu od 0,2 odsto, zbog pojave spekulacija da će centralna banka Japana najaviti nove podsticaje posle prošlonedeljnog zemljotresa.

Cene nafte su opet danas u azijskom trgovanju bile na silaznoj putanji pošto su radnici u naftnom sektoru Kuvajta prekinuli štrajk, čime su sasekli krila nadama da će kratkotrajni poremećaj izazvan štrajkom pomoći ublažavanju permanentno prevelike ponude.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
evropski indeksi promet na berzama evropske berze

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana