Tekst objavljen: 09.09.2017 11:26        


U ovoj godini stambene kredite podiglo je oko 4.000 građana više nego prošle godine, i trenutno je ukupno 102.000 stambenih kredita, podaci su Udruženja banaka Srbije.

Stambeni kredit otplaćuje sto hiljada građana Srbije

Za sada oko 4.000 dužnika neuredno izmiruje stambeni kredit, što je svaki dvadeset peti."Naši građani su u protekloj deceniji mnogo urednije plaćali sve svoje obaveze. Građani ostaju bez posla, smanjene su plate, nizak je standard i onda to utiče na mogućnost da otplaćuju svoje kredite", kaže za RTS Veroljub Dugalić iz Udruženja banaka Srbije.

One koji se zaglave između rata za kredit i praznog novčanika, banka najpre opominje, a potom ih poziva na razgovor. Nije malo onih koji to sve izbegavaju, krijući se, menjajući broj telefona, kažu u Udruženju banaka Srbije.

"Ukoliko klijent dođe na razgovor u banku, onda banka pokušava da nađe neki dogovor, da vidi koji su razlozi zbog kojih klijent ne može uredno da plaća, do kada eventualno ti problemi traju – da se nađe neki način da se prevaziđe takva situacija, kroz neki grejs period, reprogram, refinansiranje i druge slične načine", rekao je Dugalić. On tvrdi da je aktiviranje hipoteke poslednja mera kojoj se pribegava.

U Nacionalnoj korporaciji za osiguranje stambenih kredita navode da preuzimaju plaćanje dok klijent i banka ne pronađu rešenje - tako je od 2004. do danas preuzela plaćanje za nešto više od 1.300 stambenih kredita, dok je prodatih nepokretnosti oko 240. To je, kažu, i dalje mali procenat u odnosu na ukupno osigurane kredite – njih 90.000.

"Iz ugla banke to su po pravilu krediti koji su kvalitetno obezbeđeni i u malom broju slučajeva se dešava da vrednost hipoteke nakon isteka određenog perioda bude manja od sume kredita koji je klijentu odobren", objasnio je Hasan Hanić sa Beogradske bankarske akademije.

Prosečan iznos stambenog kredita je 30.000 evra. Neki bi ga lakše otplaćivali ako bi presuda Trećeg osnovnog suda u Beogradu postala pravosnažna. Naime, građani bi tako imali šansu, uvereni su stručnjaci, da im banke vrate od nekoliko stotina do nekoliko hiljada evra, koliko su im naplatile naknadu za osiguranje stambenog kredita kod Nacionalne korporacije. Prvostepenom presudom, kažu, utvrđeno je da su banke to činile nezakonito.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
stambeni kredit banke građani Srbije otplata kredita

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana