Tekst objavljen: 09.06.2014 9:00        


Stambeni krediti počeli su blago da poskupljuju. Kako se i očekivalo, počeo je da raste euribor, kamatna stopa od koje zavisi cena stambenih zajmova, pa su rate uvećane u proseku za tri do četiri evra. S druge strane, kurs dinara i dalje je stabilan, pa povećanje kamate ne ugrožava mnogo kućni budžet.

Stambeni krediti poskupljuju, nema razloga za brigu

Većina domaćih i stranih analitičara očekuje da u narednom periodu euribor nastavi da raste. Do kog nivoa će to povećanje ići ne može se precizno prognozirati. Prema nekim procenama, pišu Novosti, mogao bi do sledeće godine da dostigne nivo od 0,80 odsto, a do 2018. godine 2,7 odsto.

- Kako se bude oporavljala ekonomija zemalja Evropske unije, tako će i rasti euribor - rekla je Karolina Karluco, zamenica direktora Odeljenja strateških analiza za CIE Unikredit banke. - Taj trend će pratiti i Evropska centralna banka sa svojim merama, odnosno povećanjem svoje referentne kamatne stope.

Prema rečima Pjera Boska, člana IO Sosijete ženeral banke, bez obzira na to što je realno očekivati da euribor počne da raste, za to je potrebno nekoliko godina, i ne treba plašiti građane neosnovanim tvrdnjama da će prognozirani skok biti momentalan.

Šestomesečni euribor, koji naše banke najčešće primenjuju, sada je na nivou od 0,44 odsto. Pre početka svetske ekonomske krize u oktobru 2008. je iznosio čak 5,43 odsto, a godinu dana kasnije pao je na 1,01 odsto. Od tada je donedavno stalno slabio i bio blizu nule, pišu Novosti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
kamata na kredite kamate na kredite euribor kupovina stana kredit za stan stan na kredit stambeni krediti stambeni kredit

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana