Tekst objavljen: 28.08.2013 15:00        


U zlatno doba građevinskog biznisa 2007. i 2008. u proseku dnevno su se u Zagrebu prodavala 183 stana, odnosno godišnje je nove vlasnike dobilo 66.787 nekretnina. U 2012. prodato je tek 32.278 stanova, a prva tri jeseca ove godine sugerišu pad prodaje od 19 posto.

Stan od 60 kvadrata u Zagrebu i 30.000 evra jeftiniji

Stoga ne čudi da cene beleže dalji pad. Glavni grad, kao najjače tržište nekretnina u zemlji, 2008. godine držao je prosek od 2.124 evra po kvadratnom metru.

Ljudi su se mahom zaduživali na 30 godina u bankama, s nepovoljnim kamatama, mnogi i u švajcarcima...

Da vam je pre četiri ili pet godina neko rekao da u središtu Zagreba možete kupiti trosoban stan za manje od sto hiljada evra, pomislili biste da je nekretnina koja vam se tako nudi u najmanju ruku sumnjiva – bespravno sagrađena, nečistih papira, nagomilanih dugova, da je bila poprište zločina... Danas je to realnost.

Cena kvadrata pala je za više od 30 posto u poslednjih pet godina pa Zagreb danas drži prosek od 1.641 evra po kvadratu.

To znači da je danas prosečni stan od 60 kvadratnih metara jeftiniji 28.890 evra nego 2008. godine, broj neprodanih nekretnina nikad nije bio veći. Jer kriza, gubitak posla, povećanje životnih troškova... naučili su građane da ne srljaju grlom u kredite.

Iako su danas cene znatno niže, krediti povoljniji, a u prodaju stanova subvencijama se uključila i država, kupca gore spomenutog stana teško je naći. Jer pronaći kreditno sposobnog jamca ili sadužnika i još k tome voljnog obavezati se kreditom u ovim je kriznim vremenima gotovo nemoguće.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana