Tekst objavljen: 06.03.2014 16:30        


Stepen dinarizacije finansijskog sistema Srbije, meren učešćem dinarskih plasmana u ukupnim plasmanima koji su odobreni privredi i stanovništvu, na kraju četvrtog kvartala 2013. godine iznosio je 26,8 odsto i u odnosu na treći kvartal smanjen je 0,5 odsto, objavila je Narodna banka Srbije.

Stepen dinarizacije na kraju 2013. smanjen 0,5 odsto

Ako se posmatra po stalnom kursu, stepen dinarizacije je smanjen 0,5 procenata na 26,9 idsto. Plasmani banaka privredi i stanovništvu su krajem tog kvartala iznosili 1.784,8 milijardi dinara i u odnosu na prethodno tromesečje manji su 2,3 odsto. Za razliku od prethodna dva tromesečja, zabeležen pad plasmana stanovništvu za 0,6 odsto u odnosu na prethodno.

Smanjenje plasmana stanovništvu posledica je pooštrenih kriterijuma banaka prilikom njihovog odobravanja i manje tražnje za kreditima. Pri tom su dinarski plasmani - uglavnom gotovinski krediti, nastavili su da rastu, pa je njihovo učešće u ukupnim plasmanima stanovništvu povećano 0,5 procenta na 37,9 odsto.

Plasmani privredi su takođe zabeležili pad od 3,3 odsto, usled restriktivnije kreditne ponude i pada tražnje. Istovremeno, dospeo je deo subvencionisanih kredita iz ranijeg perioda, koji su delimično bili odobravani u dinarima, i izvršeno je ustupanje dela dospelih potraživanja licima van finansijskog sektora.

Kao rezultat toga, učešće dinarskih plasmana u ukupnim plasmanima privredi smanjeno je 1,3 procenta, na 20 odsto. Učešće dinarskih kredita u ukupnim novoodobrenim kreditima privredi i stanovništvu manje je 0,9 odsto i iznosi 31,4 odsto, što je u najvećoj meri posledica manjeg kreditiranja stanovništva u dinarima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE



Banke su u četvrtom kvartalu odobrile privredi i stanovništvu 185,3 milijardi dinara novih kredita, što je 2,3 odsto manje nego u prethodnom tromesečju.

Pad deviznih i valutno indeksiranih kredita stanovništvu bio je relativno blaži (3,1 odsto), pa je učešće dinarskih kredita u ukupnim novoodobrenim kreditima stanovništvu smanjeno 1,6 procenta na 62,7o dsto. Došlo je do pada novoodobrenih kredita svih kategorija, ali su i dalje najzastupljeniji gotovinski, koji se pretežno odobravaju u dinarima.

Zbog pooštrenih kreditnih standarda banaka i očekivanog završetka programa subvencionisanih kredita, manje je odobreno i stambenih kredita, koji se, po pravilu, odobravaju s deviznim predznakom. Smanjenje kredita privredi dobrim delom je posledica pada kredita s deviznim predznakom (0,5 odsto), pre svega investicionih i kredita za uvoz.

Pritom se kod kredita za tu namenu, koji čine gotovo polovinu ukupnog iznosa novoodobrenih kredita privredi, beleži sve veća zainteresovanost za kredite s deviznim predznakom nego za čisto dinarske kredite. S druge strane, zabeleženo je povećanje čisto dinarskih kredita privredi (0,2 odsto), pa je njihovo učešće u ukupnim kreditima privredi povećano 0,1 procenat, na 20,2 odsto.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nbs Narodna banka Srbije dinarizacija ekonomija 2013.

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana