Tekst objavljen: 10.11.2019 15:00        


Umesto dosadašnjih 11.741 dinar, neoporezivi deo za stipendije i kredite učenika i studenata biće povećan na 30.000 dinara mesečno

Stidendije do 30 hiljada dinara neće biti oporezovane

Na inicijativu Saveta za filantropiju premijerke Ane Brnabić, Vlada Srbije prihvatila je odredbu Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana kojom se predlaže povećanje neoporezivog iznosa za stipendije, saopšteno je iz Vlade.

Predlog je izradila Radna grupa za unapređenje pravnog i fiskalnog okvira za davanje za opšte dobro Saveta za filantropiju.

Ova odluka predstavlja značajan rezultat rada Saveta za filantropiju, osnovanog prošle godine odlukom predsednice Vlade, a na inicijativu Koalicije za dobročinstvo.

Zahvaljujući Koaliciji za dobročinstvo i podršci Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) sprovedena je analiza troškova i koristi, koja je pokazala da je povećanje neoporezivog dela stipendija opravdano i da će se donatori lakše opredeliti da pomognu većem broju talentovanih učenika i studenata i u većim iznosima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Koaliciju za dobročinstvo predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac, kao i Trag fondacija, Katalist Balkans, SMART kolektiv, Srpski filantropski forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije.

U okviru Saveta za filantropiju formirane su tri radne grupe i jedno radno telo kako bi se olakšalo i podstaklo doniranje robe, novca i vremena u Srbiji.

Savet za filantropiju nastavlja da radi na stvaranju podsticajnog okruženja za razvoj filantropske infrastrukture i kulture davanja za opšte dobro.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
stipendija stipendije oporezivanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana