Tekst objavljen: 01.11.2016 13:18        


Čitavo društvo počiva na internetu, elektronskom i digitalnom poslovanju, i bila bi velika greška za banke da ne razmišljaju u tom pravcu, smatra predsednik Izvršnog odbora Komercijalne banke, Aleksandar Piker, i ocenjuje da je digitalno bankarstvo sledeća faza razvoja bankarstva u Srbiji. 

Stiže era digitalnog bankarstva

"U Evropi je ono već razvijeno, a u SAD još više. Šansa za srpsko bankarstvo je da preskoči klasično bankarstvo i da odmah ide na razvoj digitalnog", izjavio je Piker u intrevjuu za novi broj "Ekonometra".

Ističe da bankarstvo treba da se razvija prema potrebama klijenata, i da ona banka koja stekne poverenje klijenata ima šanse da se najbrže i najviše razvija.

"Uloga banke trebalo bi da bude kako u pružanju dobrih saveta, tako i u plasiranju odgovarajucih finansijskih proizvoda, umesto da samo prodaje profitabilne gotovinske kredite", kaže Piker i dodaje da je digitalizacija je vrlo moderna i privlačna.

"Naći ćete na stotine seminara, vebinara, konsultanata, itd, koji će vas zaseniti pojmovima kao što su Industry 4, Internet of Things, Blockcain... Sve banke ulažu milione u digitalizaciju. Kombank pokušava da razvije dobre, vredne proizvode koji su jednostavni za upotrebu, kao što je KomeKeš. To je prava digitalizacija", navodi Piker.

Napominjući da je teško predvideti tržišna kretanja na bankarskom tržištu, prvi čovek Komercijalne banke podseća da centralne banke trenutno drže kamatne stope niskim.

"Ovo je loše za banke, jer se smanjuje i marža između kamata na kredite i depozite, a to je ono na čemu banke zarađuju. To me vraća na početak vetar promena je već počeo da duva. Hajde da se promenimo, da nađemo nove proizvode pre nego što nas oduvaju oluje koje nailaze", upozorava Piker.

Povodom predstojeće privatizaciji Komercijalne banke, predsednik Izvršnog odbora dodaje da menadžment naporno radi kako bi se stvorili interni uslovi i osnov za uspešnu privatizaciju.

"Trenutno vršimo konačno doterivanje trogodišnjeg biznis plana. U potpunosti se pridržavamo vremenskih limita, obima i budžeta što su zahtevi koji se postavljaju za dobro vodenje projekta", kaže Piker.

Podsetio je takođe da Komercijalna banka u redovnom poslovanju u 2016. zarađuje više nego u 2015, odnosno ostvaruje veći operativni prihod.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
komekeš banke kamate Komercijalna banka era digitalnog bankarstva

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana