Tekst objavljen: 10.03.2022 13:40        


Predsednik Džo Bajden će danas narediti vladinim agencijama da počnu rad na stvaranju digitalnog američkog dolara, rekli su zvaničnici Bele kuće

Stižu kriptodolari


Kako je rekao Bajden: "Sada je trenutak za početak rada na budućem "digitalnom dolaru".

U tom scenariju, SAD ne bi samo kovale novčiće i štampale papirne novčanice, već bi izdavale i digitalnu gotovinu ili digitalnu valutu centralne banke (CBDC), koja bi se čuvala u aplikacijama ili "digitalnim novčanicima" na pametnim telefonima.

To je prvobitno zamišljeno kao svojevrsni odgovor FED-a na trend rasta kriptovaluta, za koje su mnoge svetske banke više puta upozoravale da deluju "preteće" po centralizovane finansijske sisteme.

Takođe, Bajden će danas potpisati izvršnu uredbu kojom se od vlade zahteva da proceni rizike i koristi od kreiranja digitalnog dolara centralne banke i izdavanja drugih kriptovaluta, izveštava Rojters, pozivajući se na neimenovane zvaničnike američke administracije.

Naložiće Ministarstvu finansija, Ministarstvu trgovine i drugim ključnim državnim organima da pripreme izveštaje o "budućnosti novca" i ulozi koju će igrati kriptovalute, dodali su zvaničnici. Opsežan nadzor nad tržištem kriptovaluta, koje je u novembru dostiglo vrednost od preko 3.000 milijardi dolara, od suštinskog je značaja da se osigura nacionalna bezbednost SAD-a, finansijska stabilnost i američka konkurentnost i da se spreče rastuće pretnje od sajber kriminala.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Npr.org izveštava da bi, u slučaju digitalnog dolara, moglo da se plaća kao sada kada se koriste Venmo ili Apple Pay. To je vizija bezgotovinske budućnosti koju druge zemlje već prihvataju. Kina je, na primer, već predstavila digitalni juan na probnoj osnovi.

Indija je rekla da će takođe predstaviti digitalnu rupiju. Do sada su SAD "vagale" da li žele da uđu u tu igru.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kriptodolar dolari digitalne valute kriptovalute džo bajden digitalni dolar

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana