Tekst objavljen: 12.04.2017 10:37        


ŽENEVA, 12. aprila (Tanjug) - Svetska trgovina je na putu da poraste za 2,4 odsto u ovoj godini, iako postoji "duboka neizvesnost" u pogledu ekonomskih i političkih zbivanja, posebno u SAD-u, saopštila je danas Svetska trgovinska organizacija (STO). 

STO oĆekuje rast svetske trgovine od 2,4% u ovoj godini

Raspon potencijalnog rasta trgovine za ovu godinu je revidiran na između 1,8 i 3,6 odsto u odnosu na septembarsku procenu od 1,8 do 3,1 odsto, navela je STO, ukazujući na rizik od mogućeg "gušenja" trgovinske aktivnost zbog nedostatka jasnosti vladinih politika, prenosi agencija Rojters.

"Trebalo bi da posmatramo trgovinu kao deo rešenja za ekonomske probleme, a ne kao deo problemaĆ, izjavio je direktor STO, Roberto Azevedo.

"Sve u svemu postoji oprezan optimizam, ali je trgovinski rast i dalje krhak i postoje značajni rizici u pogledu silaznog trenda. Mnogo je političkih neizvesnostiĆ, rekao je on na konferenciji za novinare, dodajući da svet mora da "se suprotstavi postavljanju novih trgovinskih barijera".

STO je u više navrata revidirala preliminarne procene tokom poslednjih pet godina, pošto su se prognoze svetskog ekonomskog oporavka pokazale preterano optimističnim.

Globalna trgovina je prošle godine porasla za niskih 1,3 procenta, najsporijim tempom od finansijske krize, podbacivši čak i u odnosu na revidiranu prognozu STO od 1,7 posto iz septembra prošle godine.

"Slabi rezultati tokom godine u velikoj meri se duguju značajnom usporavanju rasta u zemljama u usponu, čiji je uvoz u osnovi stagnirao prošle godine uz neznatno povećanje u pogledu obima", rekao je Azevedo.
U najnovijoj analizi, STO predviđa rast globalne trgovine u 2018. godini izmedu 2,1 i 4,0 odsto.

"Rast inflacije koji vodi ka povećanju kamatnih stopa, strože fiskalne politike i uvođenje mera za smanjenje trgovine - sve to bi moglo da ugrozi veći rast trgovine tokom naredne dve godine", upozorava se u izveštaju STO, navodi Roljters.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana