Tekst objavljen: 15.12.2019 13:00        


Zemlje širom sveta uvele su do sredine oktobra ove godine više od 100 novih trgovinskih ograničenja na robu i usluge u vrednosti oko 747 milijardi dolara

STO: U 2019. uvedeno više od stotinu novih ograničenja

Ovo je najviši nivo u 12 meseci od 2012. godine, kako je objavila Svetska trgovinska organizacija.

Nove mere, uključujući tarife, kvantitativna ograničenja, pooštrene carinske procedure i uvozne i izvozne takse, povećane su za 27 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, podižući neizvesnost u međunarodnoj trgovini i globalnoj ekonomiji, prenosi Rojters.

"Istorijski visoki nivoi trgovinskih restriktivnih mera ometaju rast, otvaranje novih radnih mesta i ugrožavaju kupovnu moć širom sveta", naveo je generalni direktor STO Roberto Azevedo u godišnjem izveštaju, precizirajući da su zemlje članice ove organizacije primenile 102 nova ograničenja.

Kina i SAD su u trgovinskom ratu već 17 meseci, a zvaničnici iz Pekinga i Vašingtona su saopštili u četvrtak da su dve najveće ekonomije sveta u tesnoj komunikaciji ovih dana, pre stupanja na snagu novih američkih kaznenih tarifa na uvoz kineske robe 15. decembra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

STO je 1. oktobra smanjila prognozu rasta svetske trgovine za ovu godinu na 1,2 posto, u odnosu na aprilsku projekciju od 2,6 procenata.

Procenjuje se da uvozne restrikcije uvedene u proteklih 10 godina, koje su još na snazi, kumulativno utiču na globalnu trgovinu u vrednosti 1.700 milijardi dolara, što je 7,5 odsto svetskog uvoza.

Sektori koji su najteže pogođeni novim uvoznim restrikcijama su: mineralna i lož-ulja, mašine i mehanički uređaji, električne mašine i plemeniti metali.

Članice STO su ove godine do sredine oktobra takođe uvele 120 novih mera s ciljem olakšavanja trgovine, koje se primenjuju na robu i usluge u vrednosti od 545 milijardi dolara, što je drugi najviši nivo od 2012. godine, saopštila je ova organizacija sa sedištem u Ženevi.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
trgovinski rat 2019 ograničenja svetska trgovinska organizacija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana