EUR 117,59 USD 107,94 CHF 111,02

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 26.05.20. :: 117.5965 rsd

Tekst objavljen: 11.05.2020 9:50        


Samo pet država u vreme vanrednog stanja obustavilo je isplatu penzija korisnicima koji žive u Srbiji, javile su Novosti

Stopirane devizne penzije iz pet zemalja tokom vanrednog stanja

Isplate su prekinute pošto najstariji zbog zabrane kretanja nisu bili u mogućnosti da na vreme dostave potvrdu o životu. Tako je bez primanja u prethodna dva meseca, prema podacima Zavoda za socijalno osiguranje, ostalo 296 penzionera.Nadležni nisu uspeli da uspostave kontakt sa penzionim fondovima Norveške, Velike Britanije, odakle je i najviše penzionera iz ove grupe - 211, Turske i Rumunije, dok sa Grčkom još nije počela isplata, jer je sporazum o socijalnom osiguranju stupio na snagu 1. marta 2020. godine.

Kako naglašavaju u Zavodu za socijalno osiguranje, Srbija je među prvima pokrenula inicijativu za odlaganje dostavljanja uverenja o životu, neophodnog za neometanu isplatu penzija korisnicima, što je naišlo na veoma dobru i relativno brzu reakciju u svim zemljama ugovornicama sa kojima imamo zaključene sporazume o socijalnom osiguranju.

Nakon pokretanja inicijatove države Srbije da se odloži dostava uverenja o životu, 23 države su nastavile da isplaćuju penzije. Novosti navode da je 240.118 penzionera koji imaju prebivalište u Srbiji, na vreme dobijalo svoj novac.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
devizne penzije penzije iz inostranstva obustavljena isplata penzije vanredno stanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana