Tekst objavljen: 27.01.2019 17:33        


Strani turisti koji kupuju u prodavnicama u Srbiji od ove godine imaju pravo na povrat PDV za pazar u iznosima već od 100 evra. 

Stranci lakše do PDV

Izmene Zakona o PDV koje ovaj iznos spuštaju sa do sada minimalnih 150 evra, primenjuju se od 1. januara. Ministar finansija Siniša Mali najavljuje dalje korake u unapređenju postojećeg procesa povraćaja PDV, kroz uvođenje pojednostavljene, moderne i digitalizovane procedure.

SVETSKA BANKA

Ministar finansija, koji je i guverner Srbije u Svetskoj banci, sastao se i sa izvršnim direktorom švajcarske konstituence Vernerom Gruberom. Sastanak je bio posvećen realizaciji zajedničkih projekata i daljoj saradnji Svetske banke i Srbije, čije se učešće u radu savetodavnih organa ove organizacije odvija preko Švajcarske.

Na sastanku ministra finansija sa predstavnicima kompanije "Global blu", bilo je reči o unapređenju uslova da operatori-kompanije koji se bave povraćajem PDV stranim putnicima pod komercijalnim uslovima, počnu da
posluju na našem tržištu.

Vlada Srbije, kako je istaknuto posle sastanka, želi da koristi sva pozitivna iskustva kako bi se boravak turistima u Srbiji učinio što prijatnijim i jednostavnijim, zbog čega je značajno pojednostaviti proces povraćaja PDV.

Mali je istakao da je Srbiji cilj da, primenjujući globalno konkurentne standarde, usluge i proizvode, postane visoko pozicionirana turistička destinacija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

- To podrazumeva i uvođenje efikasnog sistema povraćaja poreza stranim turistima, koji će upotpuniti njihovo iskustvo u Srbiji, povećati broj dolazaka i njihovu potrošnju prilikom posete - rekao je ministar finansija.

Uz izmene Zakona o PDV, krajem decembra prošle godine usvojen je i pravilnik kojim se propisuje novi dvojezični formular na srpskom i engleskom jeziku, i dodatno preciziraju pravila za ostvarivanje prava na povrat PDV stranim državljanima.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
stranci u srbiji PDV strani državljani povrat pdva

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana