Zvanični kurs Evra za dan 06.12.21. :: 117.5781 rsd
Tekst objavljen: 24.12.2018 9:20        


Od 1. januara, žene će raditi pola godine duže, za oba pola pomera se i donja starosna granica za prevremeno penzionisanje.

Stroži uslovi za odlazak u penziju od 1. januara

Iz Penzijskog fonda najavljuju da će zbog prijema zahteva raditi sledeće subote, a u ponedeljak, 31. decembra, do 18 časova.

Od 1. janura, pojedini uslovi za penzionisanje pooštravaju se za šest do osam meseci, prenosi RTS.

Žene će u penziju sa 62 i po godine. Ako žele u prevremenu, uz kaznene poene, neće moći pre 57. rođendana i 38 i po godina staža. Jedina izmena koja se tiče muškaraca je povećanje starosti za prevremenu penziju na 57 godina i osam meseci života.

Za one koji mogu u penziju pre novih pravila, važno je da radni odnos prekinu dan pre predaje zahteva.

"Da bi se ostvarilo pravo po uslovima iz 2018, neophodno je da osiguranje, odnosno radno angažovanje, prestane najkasnije sa 30. decembrom, kako bi oni mogli da podnesu zahtev 31. kako bi obezbedili pravo na starosnu penziju", kaže Vladimir Stanković iz Fonda PIO.

Za buduće i sadašnje penzionere, čija su primanja do 34.000 dinara, važi Uredba Vlade o isplati pet odsto dodatka na penziju. Prvobitno, nadležni su to najavljivali kao povišicu koja će ući u osnovicu penzije.

"Da smo povećali penzije trajno, urušili bi sistem jer bi dali samo određenom broju penzionera, to je protivustavno, mi ne želimo da kršimo zakon i Ustav, i način da pomognemo najugroženijima je do to bude privremenog karaktera", kaže ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Uredbom je obezbeđeno da se penzije i tokom sledeće godine isplaćuju na nivou oktobarske.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

"Za sada je tako, ukoliko u međuvremenu ne bude nekog povećanja, tako da svi oni koji iskaču iz ovog limita, neće biti obuhvaćeni ovim", kaže Đorđević.

Za penzije do 26.000 dinara, dodatak je pet odsto. Za one do 34.000, pet odsto uvećanja je rezultat ukidanja umanjenja penzija i dodatka, naveo je RTS.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
budući penzioneri penzija uslovi za penziju odlazak u penziju državna penzija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana