EUR 117,59 USD 104,30 CHF 110,76

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 13.07.20. :: 117.5944 rsd

Tekst objavljen: 16.03.2015 10:20        


Razgovori o načinu na koji će biti sprovedena odluka o poskupljenju struje za 15 odsto biće okončani sutra, saznaje „Blic“.

Struja skuplja već u računu za april

- Kraj zimske sezone, odnosno 16. april, biće, prema aktuelnom planu, dan primene novog cenovnika za struju. Praktično, postojeća cena kilovata biće u proseku povećana za 7,5 odsto. Na taj iznos biće obračunata akciza od 50 para, a zatim i PDV od 20 odsto - objašnjava izvor „Blica“ iz Vlade.

To znači da bi EPS tokom aprila izvršio dva merenja brojila domaćinstava, a sam račun za taj mesec sadržavao bi deo obaveza građana po starim i po novim cenama.

Kako saznajemo, tokom prethodne nedelje vođeni su intenzivni razgovori između predstavnika Ministarstva finansija i EPS-a o načinu na koji će se državi uplaćivati akciza.

SAMO ZA DOMAĆINSTVA

Za razliku od ranijih poskupljenja struje, kada je ono bilo planirano i za privredu i za građane, ovo povećanje cene kilovata odnosi se samo na domaćinstva.

Privreda, shodno liberalizaciji tržišta električne energije, već plaća značajno višu cenu struje.

Ipak, i njima će se računi uvećati, ovoga puta za iznos akcize.


- Postojeći zakon predviđa da se akciza, kao i PDV, obračunava na isporučene i fakturisane usluge i robu, u ovom slučaju na isporučene kilovate. Međutim, direktor EPS-a Aleksandar Obradović insistira da se akciza obračunava i u budžet uplaćuje samo za plaćene račune. Obrazloženje mu je da je EPS u ozbiljnim problemima zato što sada plaća PDV na svaki poslat račun, bez obzira na to što mnogi od njih nisu plaćeni - otkriva naš izvor.

Predstavnici MMF-a očekuju da Vlada uradi ono na šta se obavezala i da to učini u roku koji je sama odredila.

- Iz MMF-a nema pritiska, ali iz svih kontakata koje sa njima imamo jasno je da su zabrinuti zbog načina na koji se Vlada ponaša prema prvoj od brojnih mera na koje smo se obavezali u toku priprema za sklapanje aranžmana. Ovo je, kako kažu, tek prvi u nizu dogovorenih poteza i jasno je da kašnjenja u njegovoj realizaciji ne idu naruku kredibilnosti Vlade Srbije kao sagovornika i partnera u sprovođenju detalja sporazuma sa Fondom - kaže izvor „Blica“ iz Nemanjine 11.

I Suzana Murgasova, šef Misije MMF-a za Srbiju, nedavno je za „Blic“ podsetila da je poskupljenje struje od aprila jedna od preuzetih obaveza Srbije. Interesantno je da se tokom pregovora sve vreme govorilo o poskupljenju čim prođe grejna sezona, 1. aprila, iako se grejna sezona završava 15. aprila.

1 komentar

  1. User image
    GorD 16.03.2015 12:33

    Bravooo

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
EPS struja cena struje psokupljenje struje skuplja struja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana

Prosečna ocena: 4.11

ostavite komentar