Tekst objavljen: 07.02.2021 16:00        


Grad Novi Sad rezervisao je osam miliona dinara u budžetu za program subvencija građanima za kupovinu bicikala, kako bi na ulicama bilo više biciklista i manje zagađenja vazduha iz saobraćaja

Subvencije Novosađanima za kupovinu bicikala

Subvencije su deo plana i programa rada Gradske uprave za zaštitu životne sredine, a u okviru budžetskog fonda za zaštitu životne sredine Grada Novog Sada za tekuću godinu.

Ovim potezom, Novi Sad je uveo pilot-projekat podrške građanima za kupovinu bicikala, nakon što je prošle godine takvu inicijativu na državnom nivou pokrenula Novosadska biciklistička inicijativa (NSBI).

Malo novca može učiniti mnogo

NSBI je inicijativu pre tačno godinu dana predala tadašnjem ministru Goranu Trivanu i Vladi Srbije, sa akcentom na činjenicu da se sa malo novca može učiniti mnogo, a da potreba i te kako postoji.

“U Novom Sadu, gradu sa više od 30.000 biciklista i približno 100 kilometara biciklističkih staza, bicikl deluje kao očigledan izbor. Na bilo koje mesto biciklom je moguće stići brzo, ekonomično, parking se retko traži i zagađenje koje potiče od bicikla je praktično nepostojeće. Istraživanja koja su vršena u Novom Sadu pokazala su da se do ovog broja došlo različitim aktivnostima kojima je podsticana vožnja bicikla i da je pre 10 godina broj biciklista bio tri puta manji”, naveli su tada u NSBI.

Nakon pokretanja inicijative, ona je dobila Trivanovu podršku i on je uputio apel gradovima da u svojim budžetima razmotre opciju pomoći građanima u kupovini bicikla. Kako sada dodaju u NSBI, redovnih biciklista je u Novom Sadu gotovo 40.000.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Postoji tradicija razvoja biciklističkog saobraćaja u Novom Sadu

Kako navode u NSBI, njihova inicijativa usledila je kao reakcija na davanje subvencija za kupovinu taksi vozila. S druge strane, postoji tradicija razvoja biciklističkog saobraćaja u Novom Sadu i, budući da je biciklista sve više, logično je nastaviti s podrškom ovom vidu prevoza.

“Novi Sad je prvi grad koji je od 2011. godine dopustio biciklistima zvanično kretanje kroz pešačku zonu, nakon protesta na kome je osnovana biciklistička inicijativa. Nedugo zatim su se prvi put u Srbiji pojavile i biciklističke trake u suprotnom smeru u jedosmernim ulicama. U Novom Sadu je rano počelo da se eksperimentiše i sa crvenom bojom na biciklističkim prelazima i biciklističkim trakama. Počev od 2020. godine, grad je počeo da radi i na uklanjanju ivičnjaka sa biciklističkih staza”, navode u Novosadskoj biciklističkoj inicijativi.

Još uvek nije poznato na koji način će novac namenjen subvencijama biti raspoređen, ali se očekuje da će biti neki vid javnog konkursa, sa mogućnošću učešća većeg broja građana. Bicikl je relativno jeftino prevozno sredstvo.

Novim biciklom po dotrajalim stazama?

Novi Sad, s druge strane, dugo nije ozbiljno ulagao u razvoj biciklističke infrastrukture. Dugogodišnja kampanja bila je potrebna da se Grad obaveže da će u 2021. godini početi rekonstrukciju biciklističkih staza u Futoškoj ulici i na Futoškom putu, koje su u naročito lošem stanju, a veoma frekventne.

Grad je prošlog leta pripremio projektnu dokumentaciju i građevinsku dozvolu za rekonstrukciju sedam kilometara biciklističke staze na Futoškom putu, a vrednost celokupne rekonstrukcije u Futoškoj ulici je 275,6 miliona dinara bez PDV-a.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kupovina bicikala subvencije za kupovinu bicikala novi sad bicikli vojvodina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana