Zvanični kurs Evra za dan 02.12.20. :: 117.5725 rsd
Tekst objavljen: 31.10.2016 10:51        


U periodu januar - septembar 2016. ostvaren je suficit budžeta Srbije u visini od 27,2 mlijardi dinara, saopštilo je  Ministarstvo finasija. Kako se navodi, suficit budžeta u koji su uključeni i projektni zajmovi, koji nisu deo budžeta, ali pripadaju nivou Republike, iznosi 8,8 milijardi dinara.

Suficit budžeta od 27,2 milijardi dinara

Kapitalni rashodi finansirani iz projektnih zajmova veći su u periodu januar - septembar za 5,9 milijardi dinara, u odnosu na isti period prethodne godine.

U septembru su prihodi budžeta iznosili 81,7 milijardi dinara, a rashodi 86,4 milijardi dinara tako da je mesečni deficit bio 4,6 milijardi dinara.

Poreski prihodi budžeta u septembru bili su 65,3 mlijardi.
PDV je ostvaren u iznosu od 32,6 milijardi dinara, a akcize u iznosu od 18,6 milijardi.
Visokom ostvarenju prihoda značajno su doprineli neporeski prihodi koji su bili 14,6 milijardi danara dinara, od čega su uplate dobiti javnih preduzeća i dividendi iznosile 5,9 milijardi, dok je po osnovu donacija uplaćeno 1,9 milijardi dinara.

Kako je saopštilo Ministarstvo finasija, na rashodnoj strani budžeta nije bilo veće razlike u odnosu na prethodni mesec, osim većih obaveza po osnovu kamata, što je u skladu sa planom otplate.

Najveće stavke na rashodnoj strani su bili rashodi za zaposlene i transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja (fond PIO, RFZO, NSZ, kao i fond SOVO).

Na isplatu plata zaposlenima utrošeno je 19 milijardi dinara, a transfer u PIO fond iznosio je 16,2 milijarde dinara.

U saopštenju se dodaje da je na nivou opšte države na kraju trećeg tromesečja ove godine zabeležen deficit od 4,5 milijardi dinara, a planirani deficit u okviru Programa sa MMF u tom periodu je iznosio 115,2 milijardi dinara.

Mnogo bolji rezultat ostvaren je na prihodnoj strani, boljom naplatom poreskih prihoda (PDV, akcize, doprinosi, porez na dobit), ali i većom uplatom jednokratnih neporeskih prihoda od očekivane.

Vojvodina je imala suficit budžeta u iznosu od dve milijardi, dok je na nivou lokalnih samouprava suficit iznosio 7,4 milijardi dinara. Što se tiče fondova, fond SOVO je u deficitu od 0,9 milijardi dinara, a PIO od 7,4 milijardi dinara. Deficit ova dva fonda finansira se depozitima iz prethodne godine kojima ova dva fonda raspolažu.

Nacionalna služba za zapošljavanje i RFZO su zabeležili suficite u iznosu od 2,1 i 2,8 milijardi dinara, a suficit u RFZO je posledica dinamike isplata plata, jer se u januaru u zdravstvu isplaćuje samo pola mesečne zarade, a u decembru jedna i po zarada.

Državna preduzeća nadležna za održavanje i izgradnju puteva, Putevi Srbije i Koridori Srbije, se u najvećoj meri finansiraju iz kredita namenjenih izgradnji putne infrastrukture, te je njihov ukupan deficit iznosio 19,2 milijardi dinara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
plate suficit budžeta PIO fond RFZO

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana