Tekst objavljen: 31.10.2016 10:51        


U periodu januar - septembar 2016. ostvaren je suficit budžeta Srbije u visini od 27,2 mlijardi dinara, saopštilo je  Ministarstvo finasija. Kako se navodi, suficit budžeta u koji su uključeni i projektni zajmovi, koji nisu deo budžeta, ali pripadaju nivou Republike, iznosi 8,8 milijardi dinara.

Suficit budžeta od 27,2 milijardi dinara

Kapitalni rashodi finansirani iz projektnih zajmova veći su u periodu januar - septembar za 5,9 milijardi dinara, u odnosu na isti period prethodne godine.

U septembru su prihodi budžeta iznosili 81,7 milijardi dinara, a rashodi 86,4 milijardi dinara tako da je mesečni deficit bio 4,6 milijardi dinara.

Poreski prihodi budžeta u septembru bili su 65,3 mlijardi.
PDV je ostvaren u iznosu od 32,6 milijardi dinara, a akcize u iznosu od 18,6 milijardi.
Visokom ostvarenju prihoda značajno su doprineli neporeski prihodi koji su bili 14,6 milijardi danara dinara, od čega su uplate dobiti javnih preduzeća i dividendi iznosile 5,9 milijardi, dok je po osnovu donacija uplaćeno 1,9 milijardi dinara.

Kako je saopštilo Ministarstvo finasija, na rashodnoj strani budžeta nije bilo veće razlike u odnosu na prethodni mesec, osim većih obaveza po osnovu kamata, što je u skladu sa planom otplate.

Najveće stavke na rashodnoj strani su bili rashodi za zaposlene i transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja (fond PIO, RFZO, NSZ, kao i fond SOVO).

Na isplatu plata zaposlenima utrošeno je 19 milijardi dinara, a transfer u PIO fond iznosio je 16,2 milijarde dinara.

U saopštenju se dodaje da je na nivou opšte države na kraju trećeg tromesečja ove godine zabeležen deficit od 4,5 milijardi dinara, a planirani deficit u okviru Programa sa MMF u tom periodu je iznosio 115,2 milijardi dinara.

Mnogo bolji rezultat ostvaren je na prihodnoj strani, boljom naplatom poreskih prihoda (PDV, akcize, doprinosi, porez na dobit), ali i većom uplatom jednokratnih neporeskih prihoda od očekivane.

Vojvodina je imala suficit budžeta u iznosu od dve milijardi, dok je na nivou lokalnih samouprava suficit iznosio 7,4 milijardi dinara. Što se tiče fondova, fond SOVO je u deficitu od 0,9 milijardi dinara, a PIO od 7,4 milijardi dinara. Deficit ova dva fonda finansira se depozitima iz prethodne godine kojima ova dva fonda raspolažu.

Nacionalna služba za zapošljavanje i RFZO su zabeležili suficite u iznosu od 2,1 i 2,8 milijardi dinara, a suficit u RFZO je posledica dinamike isplata plata, jer se u januaru u zdravstvu isplaćuje samo pola mesečne zarade, a u decembru jedna i po zarada.

Državna preduzeća nadležna za održavanje i izgradnju puteva, Putevi Srbije i Koridori Srbije, se u najvećoj meri finansiraju iz kredita namenjenih izgradnji putne infrastrukture, te je njihov ukupan deficit iznosio 19,2 milijardi dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
plate suficit budžeta PIO fond RFZO

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana