Tekst objavljen: 23.09.2016 12:57        


Srbija je u periodu januar-avgust 2016. ostvarila budžetski suficit od 31,8 milijardi dinara, prema danas objavljenom izveštaju Ministarstva finansija o izvršenju budžeta Republike za avgust. Suficit budžeta, po široj definiciji koja u rashode uključuje i projektne zajmove koji nisu deo budžeta, ali pripadaju nivou Republike, iznosi 16,6 milijardi dinara.

Suficit budžeta Srbije za osam meseci 31,8 mlrd dinara

Kapitalni rashodi finansirani iz projektnih zajmova veći su u periodu januar-avgust za 4,4 milijarde dinara, u odnosu na isti period prethodne godine.

Samo u avgustu mesecu ostvareni su prihodi od 90,4 milijarde dinara, dok su rashodi iznosili 80,6 milijardi, što daje budžetski suficit u iznosu od 9,8 milijardi dinara.

Visokom iznosu prihoda značajno je doprinelo ostvarenje neporeskih prihoda koji su "težili" 18,1 milijardi dinara, od čega je uplata dividendi Telekoma Srbije iznosila 8,9 milijardi.

Po osnovu naplate poreza u avgustu se u državnu kasu slilo 70,4 milijarde dinara.
Priliv po osnovu akciza u avgustu je iznosio 22,3 milijarde dinara i manji je nego u prethodna dva meseca, kada je zabeležena veća naplata akciza na duvanske proizvode, na šta je uticao veći uvoz i proizvodnja uoči utvrđivanja novih iznosa akciza na duvanske prerađevine.

Rashodi su iznosili 80,6 milijardi dinara, a najveće stavke su bili troškovi za plate zaposlenih, 18,5 milijarde dinara, i transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja (fond PIO, RFZO, NSZ, fond SOVO) iznosili 18,4 milijarde, od čega je PIO fondu uplaćeno najviše - 16,1 milijarda dinara.

Na nivou opšte države u prvih osam meseci je zabeležen suficit u iznosu od 8,5 milijardi dinara, a samo u avgustu ostvaren je suficit u iznosu od 9,4 milijarde.

Avgustovskom rezultatu, pored suficita na nivou budžeta Republike, doprinela je i kvartalna uplata obaveza po osnovu poreza na imovinu, što je prihod lokalnih samouprava.

Zahvaljujući tome, zbirni suficit lokalnih samouprava na kraju avgusta iznosi 12,3 milijardi dinara. AP Vojvodina je trenutno u suficitu od 1,6 milijardi dinara.

Deficit Fonda SOVO iznosi 0,7 milijardi dinara, dok je PIO fond zabeležio deficit u iznosu od 7,6 milijardi dinara, s obzirom na depozite iz prethodne godine kojim ova dva fonda raspolažu.

Nacionalna služba za zapošljavanje i RFZO su zabeležili suficite u iznosu od 1,7 i 1,9 milijardi dinara, respektivno.

Državna preduzeća nadležna za održavanje i izgradnju puteva, Putevi Srbije i Koridori Srbije, se u najvećoj meri finansiraju iz kredita, te je njihov ukupan deficit iznosio 17,2 milijarde dinara, prema izveštaju Ministarstva finansija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
koridori sbrije suficit budžeta ajavna preduzeća PIO fond novac

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana