Tekst objavljen: 05.07.2018 14:40        


Ministar finansija Siniša Mali najavio je danas da se povećanje plata i penzija može očekivati ove godine, budući da je suficit u budžetu za prvih šest meseci 30 milijardi dinara, što je 50 milijardi više od planiranog.

Suficit u budžetu 30 milijardi dinara

"Planirali smo da ćemo imati deficit od preko 22 milijarde, što znači da je suficit više od 50 milijardi više od planiranog, dok je stopa nezaposlenosti od 13 do 14 odsto. Višak novca u budžetu iskoristićemo da pokrenemo privredu, da obezbedimo nova radna mesta, ali i povećamo plate i penzije ljudima koji su pretrpeli najveći teret", rekao je Mali na TV Pink.

On je naveo da je stopa rasta privrede 4,6 odsto, što će doprineti najavljenim povećanjima plata, a omogućiti nova ulaganja u infrastrukturu.

"Kroz razvoj privrede i finansijsku stabilnost za koju smo se teškom mukom izborili, mi sada samo gledamo unapred i kako da još ubrzamo rast naše privrede, jer to znači nova radna mesta i sigurnu budućnost za mlade ljude", podvukao je Mali.

Ono što je sigurno, ističe, jeste da je Srbija u stopi rasta privrede lider u regionu, da inflaciju skoro da nema, a smatra da bi se u skladu sa stabilnom ekonomijom trebalo težiti ka traženju novih izvora rasta i povećanje životnog standarda ljudi.

Ministar je rekao da Srbija ima robnu razmenu od 3,9 milijardi evra sa zemljama u regionu što je, kaže, predstavljeno i na jučerašnjem sastanku ministara u Beču.

U tom smislu, ukazao je na važnost smanjenja svih graničnih barijera sa tim zemljama, kako bi se sa rastom robne razmene nastavilo.

Još jedna tema u Beču, dodaje, bila je razvoj malih i srednjih preduzeća, čemu će se i Srbija posvetiti u narednom periodu, kako bi jeftinijim izborima finansiranja obezbedila da mali privrednici ostvare ideje u svojoj zemlji.

"Srbija je, takođe, lider u regionu i kada je digitalizacija i IT sektor u pitanju. To je bio prioritet ove vlade jer je trend u svetu, i veliki broj mladih ljudi vidi svoju šansu upravo u IT sektoru u našoj zemlji", kazao je Mali.

On je podsetio da je programiranje kao predmet uvedeno u osnovne i srednje škole, da je otvoreno 2.000 digitalnih učionica i da su uvedeni digitalni udžbenici.

Mali je govorio i o važnosti digitalizacije u sektoru usluga, pa podsetio da je projekat "e-beba" omogućio roditeljima da bebu prijave već u porodilištu, čime će se uštedeti oko 2,2 miliona dinara koje su građani plaćali za takse.

"Podrška digitalizaciji gura Srbiju da bude u vrhu u svetu u toj oblasti, njena slika je sada drugačija, posebno sa e upravom i naučno-tehnološkim parkovima koji se građe širom zemlje, i za koje je izdvojeno 65 miliona evra", naveo je Mali.

Jedan od prioriteta je, kaže, i reforma poreske administracije i novi pravilnik o PDV-u, kojim će se ubrzati analiza oko povraćaja PDV-a na koji privrednici dugo čekaju.

"Stvoriće se mogućnost da u kraćem vremenu tim kompanijama vratimo PDV. To je važno da bi ih motivisali i da bi one u budućnosti poslovale efikasnije", dodao je Mali.

Govoreći o daljem finansiranju infrastrukture, ministar finansija rekao je i da je u planu izgradnja novog nacionalnog stadiona, koji će se graditi kod Ostružnice.

"To nije samo izgradnja stadiona, već ulaganje u sportsku infrastrukturu. Nema razloga da Srbija ne bude domaćin nekog evropskog ili svetskog prvenstva. Tako ćemo zemlju promovisati na lepši način i privući turiste", zaključio je Mali.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
ulaganje u privredu suficit budžeta rast plata rast penzija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana