Tekst objavljen: 29.11.2016 14:03        


Cene nafte su danas pale, jer članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) nisu uspele da prevaziđu nesuglasice oko smanjenja proizvodnje, dok je oporavak cena plemenitih metala izgubio na zamajcu, javlja njujorška agencija "Blumberg". Cena naftnih fjučersa je pala, nakon što su Iran i Irak uložili primedbe na način raspodele kvota vezano za smanjenje proizvodnje "crnog zlata".

Sumnja u dogovor OPEK-a oborila cene nafte

Američka "laka" nafta WTI za isporuke u januaru oslabila je za 0,9 odsto, na 46,64 dolara po barelu na berzi u Londonu, nakon što je u ponedeljak porasla za 2,2 odsto, navodi njujorška agencija.

Severnomorska nafta "brent" za dostavu u januaru pojeftinila je za 25 centi, na 47,99 dolara po barelu na ICE evropskoj berzi fjučersa sa sedištem u Londonu, javlja agencija Rojters.

Ministri za naftu iz OPEK-a se sutra sastaju u Beču, s ciljem implementacije dogovora dizajniranog u septembru o smanjenju proizvodnje nafte za oko milion barela dnevno sa nivoa od oko 33,82 miliona barela dnevno iz oktobra.

Cena fjučersa bakra je na Londonskoj berzi obojenih metala danas pala za 1,6 odsto, nikla za 2,2 odsto, a cinka za 1,5 odsto. Cena zlata za neposrednu isporuku je pala za 0,3 odsto posle jučerašnjeg skoka od 0,9 odsto.

Evro je oslabio za 0,1 odsto, na 1,0605 dolara, dok je jen pao za 0,3 odsto, na 112,31 jen za dolar.
Akcije u Evropi i u Aziji su, takođe, u padu jer investitori razmatraju efekte najavljenih fiskalnih podsticaja novoizabranog američkog predsednika Donalda Trampa.

Indeks Stoxx Europe 600 je po otvaranju berze pao za 0,5 odsto, dok je akcija banke Rajfajzen internešenel pala za 3,3 odsto, navodi "Blumberg".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
opek-a pad cene nafte zalihe nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana