Tekst objavljen: 10.05.2022 11:35        


Pola godine nakon donošenja uredbe kojom je država ograničila cenu hleba, vekna"Sava" više neće koštati isto. Umesto 46 dinara ovaj hleb sada ćemo plaćati tri dinara više

Sutra poskupljuje hleb, nova cena važi do 31. avgusta


Uredba o ograničenju cene hleba od brašna tipa 500, poznatog kao Sava ističe danas. Ona će biti produžena za još tri meseca, s tim što će nova cena ovog hleba od sutra umesto sadašnjih 46 iznositi 49 dinara.

Kako su rekli u resornom ministarstvu, do ove minimalne korekcije cene doći će zbog toga što su se od novembra, kada je prvi put doneta uredba o kontrolisanim cenama, povećali ulazni imputi za proizvodnju hleba.

- Ovo povećanje je mali ustupak proizvođačima, čiji su se troškovi u međuvremenu povećali. I pored korekcije cene, potrošači u našoj zemlji i dalje će imati najjeftiniji hleb u regionu'', rekli su u ministarstvu za Tanjug.

Uredbu kojom ograničava cene hleba, Vlada Srbije donela je krajem prošle godine. Tada je cena ograničena na 46 dinara a razlog je bio obezbeđivanje redovnog snabdevanja tržišta ovim hlebom i sprečavanje većih promena njegovih cena.

Pre toga na snazi je bila uredba po kojoj je ograničena cena iznosila 48,8 dinara.

Naš prednost u odnosu na mnoge druge zemlje jeste što imamo dovoljno pšenice. Vlada je čak dozvolila i izvoz iste.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


U Hrvatskoj 3 evra

Hleb je inače po mnogim evropskim zemljama već drastično poskupeo i neke vrste koje su koštale dva do tri evra, sada se prodaju po pet i više.

Posledice krize u Hrvatskoj zbog rata u Ukrajini sve se više osećaju i cene galopiraju kao nikada do sada. Vekna hleba u Hrvatskoj sada će koštati i tri evra, brašno je u nekoliko meseci poskupelo 36 odsto i kilogram će od sada koštati 1,5 evra. Očekuju se i drastično više cene testenine.

I poljoprivrednici u Nemačkoj upozoravaju da bi zbog rata u Ukrajini veoma brzo moglo doći do "eksplozije" cena prehrambenih namirnica.

Potpredsednik Udruženja poljoprivrednika Sslezvig-Holštajna, Klaus-Peter Luht, rekao je za dnevnik "Bild" da bi hleb mogao uskoro koštati 10 evra. U supermarketima se rast cena već oseća, a nestašice ulja i brašna i više su nego vidljive.

Hleb se po Italiji već prodaje po ceni većoj od 5 evra.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
poskupljenje hleba hleb cena hleba hleb sava rat u ukrajini

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana