Tekst objavljen: 11.08.2023 13:45        


UBS u petak je saopštio da je okončao ugovor o zaštiti od gubitka od 9 milijardi švajcarskih franaka (10,27 milijardi dolara) i 100 milijardi švajcarskih franaka za zaštitu javne likvidnosti koje je postavila švajcarska vlada kada je u martu preuzela rivalski "Credit Suisse"

Švajcarci kažu: Stabilizovali smo bankarski sistem


UBS je saopštio da je odluka usledila nakon „sveobuhvatne procene“ neosnovne imovine "Credit Suisse" koja je bila pokrivena merama podrške likvidnosti.

- Ove mere, zajedno sa intervencijom UBS-a, doprinele su stabilizaciji "Credit Suisse-a" i finansijskoj stabilnosti u Švajcarskoj i globalno“, navodi se u saopštenju UBS-a.

"Credit Suisse" je takođe u martu u potpunosti otplatio zajam za hitnu pomoć likvidnosti od 50 milijardi švajcarskih franaka Švajcarskoj nacionalnoj banci, dok je Credit Suisse kolebao nakon kolapsa poverenja akcionara i investitora, potvrdio je UBS.

- Ove mere, koje su stvorene po vanrednom zakonu da bi se očuvala finansijska stabilnost, tako će prestati da postoje, a Konfederacija i poreski obveznici više neće snositi nikakve rizike koji proizilaze iz ovih garancija“, navodi se u saopštenju švajcarske vlade u petak.

- Dalje, Konfederacija je zaradila oko 200 miliona franaka na garancijama.

Švajcarsko savezno veće planira da u parlamentu podnese predlog zakona o uvođenju blokade javne likvidnosti (PLB) prema redovnom zakonu, dok se nastavlja rad na „sveobuhvatnoj reviziji regulatornog okvira „preveliki da bi propali“.

LPA od 9 milijardi švajcarskih franaka trebalo je da osigura UBS na gubitke iznad 5 milijardi švajcarskih franaka nakon preuzimanja, koje je posredovalo tokom frenetičnog vikenda u martu usred razgovora sa švajcarskom vladom, SNB-om i švajcarskom upravom za nadzor finansijskog tržišta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Dogovor o hitnom spašavanju doveo je do toga da je UBS kupio "Credit Suisse" po diskontnoj ceni od 3 milijarde švajcarskih franaka, stvarajući švajcarskog giganta za bankarstvo i upravljanje bogatstvom sa bilansom od 1,6 biliona dolara.

- Nakon što je pregledao svu imovinu obuhvaćenu LPA od zatvaranja u junu i izvršio odgovarajuća prilagođavanja fer vrednosti, UBS je zaključio da LPA više nije potrebna“, rekao je UBS.

- Stoga, UBS je dao obaveštenje o dobrovoljnom raskidu koji važi 11. avgusta 2023. UBS plaća ukupno 40 miliona franaka za kompenzaciju Švajcarskoj Konfederaciji za osnivanje LPA.“

100 milijardi švajcarskih franaka za javnu odgovornost uspostavila je švajcarska vlada 19. marta i omogućila SNB-u da pruži podršku za likvidnost "Credit Suisse" ako je potrebno, uz garanciju savezne obaveze.

UBS je u petak potvrdio da je Credit Suisse u potpunosti otplatio sve kredite povučene u okviru PLB-a do kraja maja, i da je grupa raskinula PLB ugovor nakon revizije finansijske situacije.

- Do 31. jula 2023, "Credit Suisse" je platio naknadu za obaveze i premiju za rizik u ukupnom iznosu od 214 miliona franaka, uključujući približno 61 milion franaka za SNB i 153 miliona franaka za Švajcarsku Konfederaciju“, dodaje UBS.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
afera credit suisse Credit Suisse UBS banka švajcarske banke bankarsko tržište

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana