Tekst objavljen: 03.03.2020 15:40        


Novi regulatorni režim posebno sigurnih malih banaka u Švajcarskoj, koji je na snazi od početka 2020. godine, pokazuje se kao dobro rešenje

Švajcarci uveli novi, "mali bankarski režim"

Broj institucija koje učestvuju je ohrabrujući i pokazuje da se konstruktivni dijalog između regulatora i industrije pokazao vrednim.

Nakon dugih i intenzivnih zajedničkih napora i duge pilot faze, početkom godine uveden je takozvani mali bankarski režim. Švajcarski regulator FINMA je izvestio da u novom režimu učestvuje 64 institucije (banke i kompanije sa vrednosnim papirima) što je vrlo zahvalan broj i pokazuje privlačnost novog režima.

Saradnja između uključenih regulatora (SIF, FINMA i SNB) i bankarskog sektora pokazala je konkretan uspeh. Veliki broj banaka koje učestvuju pokazuje da novi režim kvalifikovanih malih banaka smatraju privlačnim. Svojom odlukom da dobrovoljno učestvuju, takođe jasno poručuju da im pojednostavljeni režim vredi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Novi režim malog bankarstva uključuje širok raspon regulatornih olakšica za male banke u nadzornim kategorijama 4 i 5, koje su "posebno sigurne" u pogledu njihovog kapitala i resursa likvidnosti.

Pojednostavljenja se odnose se s jedne strane na kvantitativno područje (npr. oslobađanje od potrebnih kapitalnih zahteva), a s druge strane na kvalitativni nivo (npr. u vezi s autsorsingom, operativnim rizicima ili aspektima upravljanja).

Iz perspektive regulatora, mali bankarski režim značajan je i inovativan doprinos željenom jačanju proporcionalnosti bankarske regulacije.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
mali bankarski režim švajcarska švajcarske banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana