EUR 117,61 USD 105,73 CHF 107,07

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 21.10.19. :: 117.6300 rsd

Tekst objavljen: 16.06.2019 15:00        


Švajcarska centralna banka (SNB) u četvrtak je objavila da odustaje od korišćenja tromjesečnog libora kao referentnog za utvrđivanje kamatnih stopa, navodeći kao razlog njegovu nesigurnu budućnost i uvodi vlastitu referentnu stopu

Švajcarska centralna banka odustaje od libora

SNB je na redovnoj sednici potvrdio ekspanzivnu monetarnu politiku čiji je cilj stabilizacija kretanja cena i podrška ekonomskoj aktivnosti, prenosi tportal.

Među ključnim elementima takve politike su negativne kamatne stope kojima se poslovne banke primorava da plaćaju centralnoj banci za čuvanje depozita, a koju je SNB zadržao na minus 0,75 odsto.

Iz SNB-a, izmešu ostalog, poručuju da negativne kamatne stope i spremnost na intervenciju po potrebi na deviznim tržištima ostaju ključni kako bi se privlačnost ulaganja u švajcarski franak održavala niskom i time ublažio pritisak na švajcarsku valutu.

Od promena u dosadašnjoj politici, iz SNB-a su saopštili da uvode vlastitu stopu, kojom će zameniti ciljani raspon za tromesečni libor, te koja će od sada biti referentna tačka kod donošenja odluka u monetarnoj politici.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
švajcarska libor monetarna politika kamatne stope

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana