Tekst objavljen: 30.04.2014 16:30        


Švajcarska i Norveška su dve zemlje u svetu gde je život najskuplji, potom su to Bermudska ostrva, Australija i Danska, saopštila je Svetska banka koja navodi da među zemljama sa visokim dohotkom SAD nudi najjeftiniji život.

Švajcarska i Norveška najskuplje za život, SAD najbolje

Sa druge strane, zemlje sa najnižim cenama na tržištu su Egipat, Pakistan, Mjanmar, Etiopija i Laos, navodi se u istraživanju koje se bazira na vrednosti lokalne valute i kupovnoj moći stanovništva.

Sjedinjenje Američke Države, prva ekonomija u svetu, zauzele su 25. poziciju po skupoći, što je daleko iza većine drugih zemalja sa visokim dohotkom po stanovniku. Uporedivu kupovnu moć imaju Katar, Makao, Luksemburg, Kuvajt i Brunej.

Kako se dalje navodi, jedna slična studija iz 2005. godine otkrila je da zemlje sa srednjim dohotkom imaju značajniji udeo u svetskoj ekonomiji, koji se sve više povećava, na račun najbogatijih i najsiromašnijih država.

U 2011. godini, prema podacima Svetske banke, skoro polovina svetskog dohotka koji je tada iznosio oko 90.600 milijardi dolara, potekla je od zemalja sa slabim ili srednjim dohotkom.

Malavi, Mozambik i Liberija imaju najniži BDP po glavi stanovnika, odnosno manje od 1.000 dolara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
svet troškovi života životni troškovi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana