Tekst objavljen: 22.06.2016 15:29        


Prema rezultatima istraživanja Balkanski barometar Saveta za regionalnu saradnju za 2016. godinu, šira javnost Jugoistočne Evrope kao najveće probleme vidi nezaposlenost, lošu ekonomsku situaciju i korupciju i najradije bi spakovali kofere u potrazi za boljom budućnošću.

Svaki drugi žitelj regiona bi spakovao kofere

Iako su ekonomije zemalja Jugoistočne Evrope počele da se oporavljaju, pred njima je još puno posla, pokazuju rezultati ovog istraživanja, juče predstavljenim u Sarajevu.

Goran Svilanović: Sve više ljudi spremno da ode

Glavna poruka je više nego jasna – ima još mnogo posla kako bi se rešila brojna važna pitanja istaknuta u istraživanju, rekao je generalni sekretar RCC-a Goran Svilanović.

27 odsto građana je navelo nezaposlenost, izuzetno lošu ekonomsku situaciju i korupciju kao glavne probleme.

“Uvid koji je za mene najistaknutiji

Balkanski barometar je jedan od alata koji se koristi za praćenje napretka u realizaciji strategije RCC
– “Jugoistočna Evropa 2020”, u pogledu rasta, zaposlenosti i konkurentnosti u regionu. Balkanskim barometrom, koji je prvi put objavljen 2015. godine, obuhvaćeno je 7.000 građana i 1.400 preduzeća iz Albanije, BiH, Hrvatske, Kosova, Crne Gore, Srbije i Makedonije o čitavom nizu različitih pitanja koja se bave političkim, socioekonomskim i poslovnim razvojem, te razvojem investicione klime, infrastrukture, vladavine prava kao i drugim pomacima u regionu.
u ovogodišnjim nalazima tiče se velikog broja ispitanika koji su spremni da odu u potrazi za boljom budućnosti. Skoro svaka druga osoba obuhvaćena istraživanjem razmišlja o napuštanju svog društva i traženju posla u inostranstvu”, rekao je Svilanović, ističući da se radi o verovatno najgorem pokazatelju stanja u regionu.


Vladimir Gligorov: Kriza legitimiteta

Stručni konsultant za Balkanski barometar i istraživač u Institutu za međunarodne ekonomske studije iz Beča Vladimir Gligorov kazao je da postoji sve veće nezadovoljstvo politikom.

Gligorov napominje da postoji “vidljiva odvojenost između ekonomskog i društvenog života i onoga šta se dešava u politici, pa, prema tome, i široko rasprostranjena kriza legitimiteta”.

Građani prema istraživanju korupciju vide kao jedan od razloga visoke nezaposlenosti.
Iako građani u velikoj meri podržavaju regionalnu integraciju, integraciju u EU i dalje posmatraju s pesimizmom.

“Ljudima Evropska unija znači mogućnost da se ode iz ove regije, da se putuje i da se tamo radi”, rekao je Gligorov.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
evropa odlazak mladih migracije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana