Tekst objavljen: 18.12.2013 10:45        


Stopa rizika od siromaštva u Hrvatskoj u 2012. godini iznosila je 20,5 odsto, što naspram evropskog proseka od 17 procenata, najnoviju članicu Evropske unije svrstava među pet zemalja sa najvećim rizikom od siromaštva.

Svaki treći Hrvat jedva sastavlja kraj sa krajem

Prag rizika od siromaštva za samačko domaćinstvo u Hrvatskoj bio je 24.122 kune, odnosno 3.160 evra, a za porodicu sa dvoje dece 50.656 kuna na godišnjem nivou.

To znači da je za četvoročlano domaćinstvo prag rizika od siromaštva iznosio 4.221 kunu mesečno, prema Anketi o dohotku stanovništva, koje je objavio Državni zavod za statistiku.

Stopa rizika od siromaštva za članice Evropske unije u prošloj godini je iznosila prosečnih 17 odsto, prema podacima Eurostata, a prenosi portal Biznis.hr.

Najnižu stopu rizika od siromaštva ima Češka, 9,6 odsto, dok uz Hrvatsku, još četiri zemlje imaju stopu rizika veću od 20 odsto, a to su Bugarska 21,2, Španija 22,2, Rumunija 22,6 i Grčka 23,1 odsto.

Prema podacima hrvatskog Zavoda, u 2012. registrovano je 9,7 odsto osoba koje žive u domaćinstvima koja ne mogu sebi da priušte adekvatno grejanje u najhladnijim mesecima.

Njih 16,2 odsto ne mogu da obezbede obrok koji sadrži meso, piletinu, ribu ili vegetarijanski ekvivalent svaki drugi dan. U domaćinstvima, koja su zbog finansijskih problema kasnila s plaćanjem računa za režije, živi 28,2 odsto osoba.

Trećina osoba živi u domaćinstvima koja teško spajaju kraj s krajem, 33 odsto njih to čini s malim poteškoćama, dok svega 0,3 odsto nema takvih problema.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pad standarda osiromašenje siromaštvo ekonomska kriza hrvati Hrvatska

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana