Tekst objavljen: 02.07.2015 11:30        


Na ulicama Grčke vladaju sve veće gužve ispred zatvorenih banaka, pošto su zaustavljeni pregovori grčke vlade sa kreditorima o rešavanju finansijske krize u zemlji, u očekivanju referenduma narednog vikenda. 

Sve veće gužve ispred zatvorenih banaka

Banke su zatvorene cele nedelje u nastojanju da se spreči preveliko povlačenje novca, ali nekoliko ih je ponovo otvoreno da bi se pomoglo penzionerima koji nemaju kartice za podizanje novca sa automata, prenosi AP.
Ipak banke i dalje posluju. Uslovi Evropske centralne banke (ECB)za hitnu gotovinsku pomoć Grčkoj od 100 milijardi dolara su i dalje nepromenjeni, iako je Grčka zakasnila jedan dan sa plaćanjem duga MMF-u i njen program spasa je istekao.

Taj potez ECB-a je oživeo šanse za sporazum Grčke i kreditora i ministar finansija Janis Varufakis se javno zahvalio ECB i njenom predsedniku Mariju Dragiju. "To nam omogućuje da dišemo i to je pozitivan korak i izraz dobre vollje ECB-a", kazao je on za državnu televiziju. Dragi je rekao da je Grčkoj potrebno da dobije produženje pomoći.

Grčka traži treći paket spasa iz fonda pomoći evrozone, pošto na poslednjim pregovorima nije postignut sporazum o uslovima konačne otplate duga. Ministri evrozone odlučili su da odlože pregovore sa Grčkom dok se ne završi referendum.

"S obzirom na političku situaciju, odbacivanje prethodnih predloga i predstojeći referendum, kao i preporuke grčke vlade da se građani izjasne sa "ne" , vidimo da nema osnova za dalje razgovore u ovom trenutku", rekao je holandski ministar inostranih poslova i predsednik Evrogrupe Jerun Dajselblum, posle zavšetka telekonferencije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
zatvorene banke Grčka banke ecb grčka kriza grčka ekonomija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana