Tekst objavljen: 31.05.2016 12:03        


Globalna tržišta su izgleda dobro pripremljena za letnje povećanje kamatne stope u SAD, izjavio je predsednik ogranka američke Uprave federalnih rezervi (Fed) u Sent Luisu, Džejms Bulard. 

Svet dobro pripremljen za povećanje kamata u SAD

"Moj utisak je da su svetska tržišta dobro pripremljena za potencijalno povećanje kamate, i da to nije preterano iznenađenje, s ozbirom na našu politiku povećanja kamata započetu u decembru, i na politiku Komiteta koji nastoji da polako stabilizuje kamate i podstepeno ih podigne", rekao je Bulard na konferenciji za novinare u Seulu.

Oporavak američke privrede se, kako je dodao, izgleda realizovao u drugom tromesečju, ali je Bulard za sebe zadržao mišljenje u vezi sa tim da li će Fed u junu ili junu podići kamatu, prenosi agencija Rojters.

Odgovarajući na pitanje da li će potencijalni izbor kandidata republikanaca Donalda Trampa za predsednika SAD imati uticaja na monetarnu politiku, Bulard je rekao da je Fed nezavisna institucija.

"Ne mislim da će promena u Beloj kući uticati na politiku Feda", naveo je on.
Dolar se rano jutros oporavio prema azijskim valutama, nakon revizije podataka o rastu američke privrede za prvi kvartal i komentara predsednice Feda, Dženet Jelen, da bi ta institucija trebalo da podigne kamate u narednim mesecima ako privreda bude rasla očekivanim tempom.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dolar kamate SAD fed

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana