Tekst objavljen: 19.04.2022 15:00        


vetska banka je smanjila prognozu globalnog rasta za 2022. godinu za skoro pun procentni poen, sa 4,1 odsto na 3,2 odsto, zbog uticaja ruske invazije na Ukrajinu, izjavio je predsednik te međunarodne finansijske institucije Dejvid Malpas

Svetska banka srezala prognozu globalnog rasta sa 4,1 na 3,2%


Malpas je rekao na video konferenciji za novinare da Svetska banka predlaže novi 15-mesečni program kriznog finasiranja od 170 milijardi dolara kao odgovor na dodatne ekonomske potrese zbog rata, pri čemu će oko 50 milijardi dolara ovog finansiranja izdvojiti tokom sledeća tri meseca, prenosi Rojters.

Predsednik Svetske banke je naveo da je u novom izveštaju o globalnim ekonomskim izgledima najviše srezana prognoza rasta Evrope i Centralne Azije, za čak 4,1 procenat, uključujući Ukrajinu, Rusiju i okolne zemlje.

Takođe su smanjena predviđanja privrednog rasta razvijenih i mnogih zemalja u razvoju zbog skoka cena hrane i energije, koji je uzrokovan poremećajima u snabdevanju povezanim sa ratom.

Očekuje se da će danas i Međunarodni monetarni fond objaviti naniže revidiranu prognozu globalnog rasta.

"Pripremamo se za nastavak odgovora na krizu, s obzirom na multiplikovanje krize. Očekujem da u narednih nekoliko nedelja razgovaram sa našim odborom o novom 15-mesečnom paketu od oko 170 milijardi dolara za odgovor na krizu u periodu od aprila 2022. do juna 2023", rekao je Malpas.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Taj program je nastavak korona paketa finansiranja Svetske banke od 160 milijardi dolara. Malpas je istakao da će deo sredstava biti usmeren za podršku zemljama koje su primile izbeglice iz Ukrajine, kao i za pomoć u rešavanju problema u zemljama pogođenim nestašicom hrane.

On je najavio da će zemlje članice Svetske banke i MMF-a ove nedelje razgovarati o novoj pomoći za Ukrajinu, te da očekuje da će određeni broj zemalja donatora objaviti konkretne iznose sredstava koje će obezbediti.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
svetska banka prognoze ekonomske prognoze ekonomska kriza rat u ukrajini

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana