Tekst objavljen: 20.05.2016 8:57        


Menadžeri globalnih investicionih fondova predviđaju "šokantno leto" na finansijskim tržištima, budući da nemaju nikakvog poverenja u najnoviji oporavak na svetskim berzama i da se sve više plaše posledica potencijalnog izlaska Britanije iz EU (Bregzita), piše britanski list Telegraf. 

Svetske berze čeka šokantno leto

Investitori su već izgubili poverenje u ovogodišnji ekonomski oporavak kineske privrede i beže od britanskih berzanskih indeksa kao od "kuge", u strahu od finansijskog sloma ukoliko Britanija izađe iz EU, prema istraživanju američke "Bank of America Merrill Lynch".

Oko 27 odsto menadžera je, prema rezultatima mesečne ankete banke, mišljenja da je Bregzit trenutno najveći rizik za globalnu ekonomiju. Time je pitanje Bregzita prestiglo dosadašnje neuralgične tačke, poput devalvacije kineskog juana ili talasa bankrota prezaduženih kineskih kompanija.

Iznenađenje je i da je problem neefikasnosti monetarnih podsticaja centralnih banaka, koji već dugo muči ekonomske analitičare, pao na treće mesto.

"Dok većina od 71 odsto investitora smatra da je Bregzit malo verovatan ili da uopšte nije verovatan, velik pad vrednosti britanskih indeksa sugeriše da se investitori spremaju za najgore", ističe se u analizi BofA.

Prema ocenama glavnog investicionog stratega banke Majkla Hartneta, prolećni uspon na globalnim finansijskim tržištima je iscrpljen, zbog čega je upozorio investitore da ih u narednim mesecima očekuje kolebljivost berze.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
britanske obveznice Bank of America svetske berze EU

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana