Zvanični kurs Evra za dan 24.06.21. :: 117.5713 rsd
Tekst objavljen: 16.11.2019 18:00        


Globalni dug dostigao je rekordan iznos od preko 250.000 milijardi dolara u prvoj polovini 2019, navodi se u izveštaju Instituta za međunarodne finansije (IIF)

Svetski dug dostigao rekordni iznos

U prvih sešt meseci 2019. godine, globalni dug je porastao za 7.500 milijardi dolara na 250.900 milijardi dolara, dok će do kraja godine premašiti 255.000 milijardi dolara, procenjuje se u izveštaju, a prenosi CNBC.

"Kina i Sjedinjene Države učestvuju sa više od 60 odsto u tom povećanju, dok je dug tržišta u razvoju takođe dostigao novi rekord od 71.400 milijardi dolara (220 odsto BDP-a)", navodi se u izveštaju IIF-a.

Porast duga širom sveta predstavlja veliki problem za investitore i brojni ekonomisti ga smatraju narednom "tačkom pucanja", poručuju iz IIF-a i dodaju da rekordno niske kamatne stope korporacijama i državama izuzetno olakšavaju da pozajmljuju sve više novca.

"Međutim, zbog sužavanja prostora za dalje ublažavanje monetarne politike u mnogim delovima sveta, zemlje sa visokim nivoom državnog duga (Italija, Liban), kao i one u kojima javni dug naglo raste (Argentina, Brazil, Južnoafrička Republika i Grčka), možda će otežano realizovati fiskalne podsticaje", navodi se u izveštaju IIF-a.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorio je prošlog meseca na veoma visok nivo rizičnog korporativnog duga. Ta institucija je upozorila da je skoro 40 odsto ili oko 19.000 milijardi dolara korporativnog duga u vodećim svetskim ekonomijama, poput SAD, Kine, Japana, Nemačke, Britanije, Francuske, Italije i Španije, u riziku od neizmiravanja u slučaju još jedne globalne ekonomske krize.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
rekordni nivo svetskog duga dug svetski dug dugovi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana