Tekst objavljen: 14.07.2019 9:00        


Ako imate Android telefon i skidate aplikacije preko Gugl plej stora, postoji velika šansa da su vaši lični podaci procureli, tačnije, da se nalaze u nečijoj bazi podataka. Naime, prema studiji koja je sprovedena, čak 1.000 aplikacija sakuplja vaše podatke, iako je kompanijama koje stoje iza njih, izričito rečeno da to ne čine.

SVI SMO UGROŽENI, OTKRIVENA MALVERZACIJA: Iako je zabranjeno da prikupljaju informacije o vama, ove APLIKACIJE rade suprotno!

Naučnici istraživači sa Internacionalnog instituta za računarske nauke (ICSI) testirali su 88.000 aplikacija koje se nalaze na američkoj Gugl plej prodavnici prodavnici, i tom prilikom su otkrili da 1.325 njih je prikupljalo podatke o korisnicima koje ne bi trebalo da imaju.

Ono što je zabrinjavajuće jeste činjenica da su među svim tim aplikacijama, bile i neke veoma popularne, uključujući aplikaciju Samsung Helt, Samsung Brauzer, Dizni Hong Kong, Dizniledn park i Baidu. Istraživači su otkrili da nije korišćena samo jedna taktika, već je zapravo bilo više od 50 različitih metoda za pristup korisničkim podacima uključujući e-poštu, brojeve telefona, geolokaciju i IMEI brojeve uređaja.

Jedna od najneobičnijih taktika koja uključuje upotrebu slikovnih metapodataka za otkrivanje specifičnih informacija o lokaciji, čak i ako korisnici nisu odobrili dozvole za lokaciju aplikacije. U međuvremenu, druge aplikacije koriste "tajne kanale" za pristup korisničkim podacima.

U svojoj studiji, istraživači, na čelu sa Džoelom Reardonom, objasnili su kako prikupljanje podataka funkcioniše.- Tajni kanali omogućavaju komunikaciju između dve aplikacije u tajnosti, tako da jedna aplikacija može da podeli svoje zaštićene podatke sa drugom aplikacijom koja nema te dozvole.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Otkrivajući postojanje ove prakse, nadamo se da ćemo pružiti dovoljno podataka nadležnim službama da preduzmu određene korake i radnje, kako bi industrija mogla da identifikuje i popravi sve probleme pre objavljivanja aplikacija i da dozvoli potrošačima da se dobro i pravomerno informišu o aplikaciji pre nego što počnu da je koriste - rekao je on, dodajući kako veruje da je ovakav način rada, igrozio podatke na stotine miliona korisnika Androida.

Prema navodima, oni su rezultate svog istraživanja prijavili Guglu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
google android aplikacija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana