Tekst objavljen: 27.02.2020 12:40        


U Srbiji je danas obavljeno prvo instant plaćanje mobilnim telefonom pomoću IPS QR koda, a prvu takvu transakciju obavila je guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković

Tabaković: Građani od danas mogu u kupovinu samo sa telefonom

Ona je u prodajnom objektu Merkatora S u ovom tržnom centru rekla da će ovaj dan za nju biti posebno upamćen, kao i u istoriji NBS, Banke "Poštanska štedionica" i kompanije Merkator S.

Ona je navela da će 27. februar pamtiti kao dan kada je građanin mogao da krene u kupovinu samo sa mobilnim telefonom.

Tabaković je rekla da će ovakav način plaćanja biti omogućen u prođanim objektima kompanije Merkator S i preko Banke "Poštanska štedionica", a da očekuje da će se uskoro tom projektu priključiti drugi trgovinski lanci i banke.

"Danas činimo ono što je za mnoge daleka budućnost" porucila je Tabaković i navela da će novi način plaćanja olakšati život građanima i plaćanje učiniti jednostavnijim, efikasnijim i najbezbednijim.

Ona je rekla da je današnji dan za banku praznik i navela da takvu vrstu plaćanja imaju jos šamo Švedska i Kina gde samo jedan operator ima monopol nad tom vrstom plaćanja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Objasnila je da u Srbiji svaka banka koja ima ebanking može da omogući uslugu plaćanja mobilnim telefonom QR kodom, čiji je nosilac NBS.

Navela je da korisnici u Srbiji preko google plej prodavnice mogu preuzeti aplikaciju koja će omogućiti takvu vrstu plaćanja. Dodala je da plaćanje QR kodom omogućuje da trgovac ima uvid u račun kupca 60 sekundi i naglasila da je cilj da se sva plaćanja obavljaju legalnim tokovima, kao i da se plaća porez.Sve moguće tokove iz sivih zona uvešćemo u legalne, rekla je Tabaković.

Događaju u TC Meraktor prisustvovao je i predsednik Izvršnog odbora Banke "Poštanska štedionica" Bojan Kekić koji je izrazio zadovoljstvo zbog novog načina plaćanja za koje je rekao da je tehnološki najnaprednije u Evropi.

"Banka Poštanska štedionica je prva u Srbiji koja je omogućila najsavremeniji način plaćanja bez kartice i gotovine", rekao je Kekić i naveo da je ovaj projekat od nacionalnog značaja.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
plaćanje QR kodom bojan kekić IPS QR kod jorgovanka tabaković Narodna banka Srbije merkator banka poštanska štedionica IPS NBS

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana