Tekst objavljen: 28.02.2014 10:29        


Pojedine banke počele su da snižavaju kamatu na dozvoljeni minus nakon što je Narodna banka objavila da banke u Srbiji na ovoj pozajmici građanima zaračunavaju kamatu i do 38 odsto na godišnjem nivou.

Tabaković: Nakon minusa, padaće i kamate na kartice (Medija centar Beograd)

Guvernerka Jorgovanka Tabaković zadovoljna je efektom koji je objava proizvela i najavljuje da će sledeća usluga na koju će centralna banka skrenuti pažnju biti kreditne kartice.

Prema podacima Udruženja banaka dozvoljeni minus po tekućim računima odobren je za 255.000 bankarskih klijenata. U Srbiji je, inače, aktivno čak 6,8 miliona tekućih računa, dok je broj vlasnika računa manji – 4,6 miliona što znači da neko lice ima tekuće račune kod više banaka. Banke su za tih 255.000 računa u dozvoljenom minusu odobrile klijentima da koriste ukupno 47 milijardi dinara.
- Ja sam uverena da bankari kao jedni od najobrazovanijih građana znaju izreku osnivača Volmarta da su potrošači ti koji zapošljavaju i otpuštaju kako radnike tako i uprave svih preduzeća pa i banaka. Ja sam u januaru u jednom intervjuu najavila da će prioritet NBS u ovoj godini biti građani. Razgovor o najvažnijoj temi je urodio plodom i to tako da nismo menjali ni zakon niti jednostranost odluke o promeni kamatnih stopa, iako je ona pozitivna - kaže ona za B92.

Tabaković naglašava da "samo održiva kamata, ona koju klijent zaista može da plati, vam garantuje da ćete zadržati svog klijenta"

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Odgovarajući na pitanje da li su sve banke u Srbiji iste, guvernerka NBS kaže da "ima među njima najboljih, dobrih i manje dobrih i smatram da banke među sobom i treba da se razlikuju ali nikada tako da klijenti treba da biraju između dva zla. Vrlo se radujem glasovima koji dolaze iz tih banaka da će se one međusobno utrkivati koja će biti najjeftinija".

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
bankarski sektor bankarsko tržište banke nedozvoljeni minus dozvoljeni minus kamate na minus kamate na karticu kamate na kartice kamate guverner Narodne banke Srbije Narodna banka Srbije nbs jorgovanka tabaković

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana