Tekst objavljen: 28.10.2013 9:00        


Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da će, pošto Poštanska štedionica preuzme Privrednu banku Beograd, NBS obezbediti nadležnima potrebnu dokumentaciju, kako bi odgovarali ljudi koji su doprineli da se u nekim bankama stvori loša situacija.

Tabaković: Odgovaraće krivci za stanje u bankama (Medija centar Beograd)

Ona je kazala da će naredne nedelje obavestiti javnost i zašto se odugovlačilo s neophodnim merama za spas Privredne banke Beograd, napominjući da je to učinjeno da bi se smanjili troškovi takve transakcije u očekivanju da se nađe kupac za tu banku.

Jorgovanka Tabaković je istakla da se kontrola Narodne banke Srbije neosnovano proziva za nastalu situaciju i podsetila da bi tokom vikenda trebalo da se završi transakcija nakon koje će Poštanska štedionica preuzeti Privrednu banku Beograd.

Guvernerka NBS-a je istakla da neće izostati utvrđivanje odgovornosti za lošu situaciju u pojedinim bankama, o čemu ima puno detalja koje još ne želi da iznosi u javnost.

Prema njenoj oceni, pojedine banke u kojima je država bila akcionar dobijale su državnu pomoć u vidu "lepih i praznih kutija uvijenih u šareni papir", kojima je samo produžena njihova agonija.

Ona je podsetila i da se šteta nakon preuzimanje dve takve banke nije odrazila na finansijsku stabilnost zemlje, ali je štetu osetila Agencija za osiguranje depozita kojoj je fond ispražnjen.

Tabakovićeva je zaključila da odgovornost za stanje u bankama mora da bude na izvršnim organima i upravnom odboru, ali i na državi kao akcionaru.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

3 komentara

  1. User image
    Običan građanin 28.10.2013 9:11

    Marko se kasno na Kosovo vratio...

  2. User image
    hfd 28.10.2013 11:41

    jcij

  3. User image
    peconi 28.10.2013 17:30

    oho :)

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
državne banke propale banke bankarsko tržište bankarski sektor banke Narodna banka Srbije nbs guverner Narodne banke Srbije jorgovanka tabaković

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana