Tekst objavljen: 26.08.2014 9:00        


Još jedan trošak pašće na pleća poreskih obveznika zbog bahatog vođenja četiri propale banke - Agrobanke, Razvojne banke Vojvodine, Privredne banke Beograd i Univerzal banke!

Tajkuni pojeli jemstvo štedišama

Pored više od 800 miliona evra obaveza koje je gašenje nametnulo državi, odnosno građanima, sada se zadužujemo i za punjenje kase Agencije za osiguranje depozita, koja je ispražnjena usled isplate osigurane štednje iz ovih ugašenih banaka. Za popunjavanje praznine u ovoj instituciji budžetom za ovu godinu je predviđeno više od 350 miliona evra, i to od kredita iz inostranstva.

MANJI RIZIK - MANJA PREMIJA

Agencija za osiguranje depozita je odlučila da, pored uobičajene premije od 0,4 odsto na depozite poslovnih banaka, uvede i dodatnu u iznosu od 0,2 odsto. To će svakako uticati na povećanje troškova banaka. U Agenciji razmatraju i opciju da ubuduće svaka banka izdvaja drugu sumu za rizike u zavisnosti od rezultata poslovanja odnosno rizika koje ono nosi po poslovanje. Bankari listom smatraju da su sve finansijske kuće koje dobor posluju na ovaj način kažnjene. One povećanjem premije plaćaju ceh za loše poslovanje tri državne i jedne privatne banke.
Tako je već u Skupštinu Srbije stigao na potvrđivanje sporazum o kreditu Međunarodne banke za obnovu i razvoj koja posluje pri Svetskoj banci od 145,3 miliona evra za dokapitalizaciju Agencije za osiguranje depozita Srbije. Rok otplate zajma je 18 godina uključujući grejs period od pet godina, a kamata je šestomesečni euribor plus varijabilna marža koja trenutno iznosi 0,27 odsto, tako da bi ukupna cena bila oko jedan odsto godišnje.

- Sredstva Fonda za osiguranje depozita potrošena su krajem 2012. i delom u 2013. godini za pokriće gubitaka nastalih lošim poslovanjem Nove Agrobanke i Razvojne banke Vojvodine, kao i da fond ima dodatne obaveze prema Poštanskoj štedionici, koja je preuzela obaveze likvidiranih banaka - navodi se na sajtu Skupštine Srbije. - S obzirom na to da su sredstva Fonda za osiguranje depozita, nakon rešavanja problema sa kojima su se suočile u svom poslovanju Nova Agrobanka i Razvojna banka Vojvodine, potrošena, jasno je da sistem osiguranja depozita nije efikasan i da zahteva podršku.

Osim ovog zajma, Evropska banka za obnovu i razvoj će izdvojiti 200 miliona evra, a nemačka Razvojna banka oko devet miliona evra. Država je lane namenila 75 miliona evra za dokapitalizaciju Poštanske štedionice koja je preuzela zdrave delove ugašenih banaka. Od toga polovina bi trebalo da bude uplaćena ove godine.

Agencija za osiguranje depozita je institucija koja garantuje isplatu osiguranih depozita do 50.000 evra. Gašenjem državnih banaka namirene su sve štediše, dok su kod privatne Univerzal banke svoj novac dobili samo osiugrani depoziti. I dalje je enigma zašto je upravo Agencija za osiguranje depozita držala sredstva kod ove banke u privatnom vlasništvu, koja nije bila u rangu prvoklasnih banaka i praktično poigravala se sa novcem poreskih obveznika.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke propale banke državne banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana