Tekst objavljen: 15.11.2013 8:30        


Posmatrajući tražnju na tržištu i potrebna ulaganja, frizeri, kuvari, poslastičari i kozmetičari danas su najunosnija zanimanja. Za ove zanate, danas je praznu klupu u školama, praktično nemoguće naći.

Teško do mesta u školama za zanate koji nose brz profit

Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola kaže da su najpopunjenija odeljenja za kuvara i poslastičara.

Najtraženiji zanati

- frizeri
- kuvari
- maseri
- krojači
- obućari
- poslastičari

Najmanje traženi zanati

- cvećari
- stolari
- tesari
- zidari
- keramičari
- varioci

Zanati koji izumiru

- jorgandžije
- kišobrandžije
- abadžije
- kolari
- bižuteri
- bunardžije
- Traženi su i ženski frizeri, konobari i maseri. Delimično popunjena odeljenja, a to prati i tržište rada, odnose se i na pekare, krojače i mehaničare za termotehniku. Istovremeno su najmanje traže cvećari, varioci i tesari. Nijednog učenika nema u odeljenjima za stolare, zidare i keramičare - kaže Antić.

Pojedine obućarske radnje u poslednje vreme imaju sve više posla. Prodavci tvrde da je razlog kriza koja građane tera da popravljaju staru obuću. Građani na popravku nose sve, od jeftine obuće kineske proizvodnje koja se može kupiti za 2.000 dinara, do skupe obuće renomiranih proizvođača. Novi đonovi koštaju 400, a flekica 300 dinara.

Posla imaju i krojači, bilo da popravljaju staru odeću ili da šiju novu. Nova zakrpa na farmerkama košta od 200 do 350 dinara, koliko i porubljivanje. Šivenje pantalona se istovremeno može naći i za 1.500 dinara, a haljine za 3.000 dinara.

Kod ovih zanata nisu potrebna ni značajna ulaganja. Najskuplja stavka je lokal, dok se potrebna oprema može obezbediti i sa 300 evra. Zanatlije imaju i pogodnosti pri plaćanju poreza. Paušalni porez je u proseku oko devet hiljada dinara mesečno.

Frizerski zanati su među najisplativijim što se tiče povratka kapitala. Razlog je cena usluge. Prosečan frizerski salon dnevno može da zaradi najmanje desetak hiljada dinara. Neophodna oprema, ne računajući lokal, istovremeno košta oko hiljadu evra.

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje do posla sa srednjom školom najbrže dolazi farmaceutski tehničar za 387 dana u proseku. Slede tehničar mašinske robotike, carinski tehničar i kozmetičar. Svi oni ne čekaju na posao duže od godinu i po dana. Stari zanati istovremeno izumiru.

Poslodavci slabo traže jorgandžije, kišobrandžije, abadžije, kolare, bižutere, bačvare, bunardžije, kotlare-kazanžije, snovače, ćilimare...

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
obrazovanje škola Srbija radno mesto radna mesta profesije karijera posao

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana