Tekst objavljen: 18.02.2015 14:45        


Javni tužilac iz ženevskog kantona objavio je da je pokrenuo sudski postupak protiv ogranka britanske banke HSBC u Ženevi zbog "težeg slučaja pranja novca", u kojoj će danas biti obavljen pretres, objavio je švajcarski list 24 sata. 

Težeg slučaja pranja novca

Istraga je usledila nakon nedavnih otkrića, takozvane afera SvisLiks, koju su obelodanili mediji u svetu, prema kojoj su imućni klijenti banke izbegli plaćanje poreza i sakrili milione dolara.

U izjavi ženevskog tužilaštva precizirano je da se sudski postupak odnosi direktno na banku, ali da se može proširiti na osobe koje bi lično mogle da budu osumljičene da su počinile krivično delo pranja novca ili učestvovale u njemu.

Krivični zakonik ženevskog kantona propisuje da neka firma može da bude sudski gonjena nezavisno od krivične odgovornosti svojih zaposlenih, u slučaju da nije preduzela sve potrebne organizacione mere kako bi se sprečila da se unutar nje pojave krivična dela. 

Kroz spornu banku je, kako se pretpostavlja, prošlo više milijardi dolara radi izbegavavanja poreza i pranja para posredstvom nekih kompanija.

Mediji u svetu su pre 10 dana objavili da je švajcarski ogranak britanske banke HSBC pomagao svojim imućnim klijentima da izbegnu plaćanje poreza i sakriju milione dolara.

Prema izveštaju Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara (ICIJ), mreže reportera iz više od 65 država, u britanskom bankarskom gigantu tajne račune imali kriminalci poznati u više zemalja, korumpirani poslovni lideri, političari i javne ličnosti, preneli su mediji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
sudski postupak protiv britanske banke HSBC u Ženevi težeg slučaja pranja novca

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana