Tekst objavljen: 23.07.2022 18:00        


Nakon kritika da tinejdžerima omogućuje gledanje neprikladnih videa, Tiktok sada daje roditeljima dva načina da svojoj deci smanje dostupnost sadržaja za odrasle

TikTok uskoro uvodi filter koji mlađima zabranjuje sadržaj za odrasle

Aplikacija uvodi dve nove opcije, jednu koja omogućuje zabranu određenih fraza i haštagova i drugu koja sadržaj prilagođava uzrastu korisnika. Nove funkcije osmišljene su tako da korisnicima daju veću kontrolu nad velikim brojem videa, a sve kako bi se izbeglo da tinejdžerima budu dostupni oni neželjeni i neprikladni.

Za razliku od platformi poput Youtubea i Vimea, videosnimci na Tiktoku pokreću se automatski. Do sada je bilo uobičajeno da korisnici uzrasta od 13 godina mogu da vide sadržaj za odrasle koje generiše algoritam.

"Tiktok ne uspeva da zaštiti decu i tinejdžere od skrivenog oglašavanja i potencijalno štetnog sadržaja", napisalo je u februaru Evropsko udruženje potrošača u žalbi EU.

Tiktok kaže da će se u narednim nedeljama neka reč ili haštag moći da se stavi na "crnu listu", što znači da videosnimci s tim haštagovima više neće moći da se vide na glavnim servisima For You i Following.

Snimke je sada moguće označiti kao "nisam zainteresovan", ali to samo znači da će biti preskočeni drugi videosnimci koje je objavio isti korisnik.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Uvodeći starosno ograničenje, Tiktok sada namerava da klasifikuje sadržaj u smislu prikladnosti za mlađe korisnike. Društvena mreža kaže da će za korisnike mlađe od 18 godina blokirati post ako utvrdi da video sadrži "kompleksne teme" ili "fiktivne scene preintenzivne ili zastrašujuće za mlađe korisnike".

Popularna društvena mreža je najavila da će sistem za blokadu proraditi u narednih nekoliko meseci. Od novih korisnika traži da napišu godinu rođenja i moraju da imaju najmanje 13 godina. Ako aplikaciju na svom pametnom telefonu instaliraju roditelji, mogu da aktiviraju opciju da im se na profilu priključi njihovo dete.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
filteri sadržaj za odrasle društvene mreže TikTok tiktokeri tinejdžeri

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana