Tekst objavljen: 13.04.2017 10:46        


MAJDANPEK, 13. aprila (Tanjug) - U narednih nekoliko dana Rudnik bakra Majdanpek dobiće novu opremu, kojom će otpočeti novu etapu razvoja oslonjenu na rudna ležišta "Južnog revira", čime bi trebalo da podigne nivo prerade na sedam miliona tona rude godišnje, izjavio je danas direktor tog rudnika Branislav Tomić.

TomiĆ:Majdanpek rudnik buduĆnosti

Tomić je, u izjavi za Tanjug, istakao da će na rudnim rezervama tog revira narednih decenija biti koncipirana budućnost rudarenja u Majdanpeku, i da će uklanjanje desetine hiljada tona raskrivke biti kraći sa novom opremom.

"Raskrivanje rudnih ležišta na ''Južnom reviru'' biće intenzivirano novom opremom, obezbeđenom zahvaljujući podršci Vlade Srbije. Sa šest kamiona nosivosti 220 tona, bagerom, bušilicom i buldozerom brže će se ostvarivati planovi. U prvom kvartalu proizvodnja bakra u koncentratu veća je za 17 odsto nego u istom periodu prošle godine", naglasio je Tomić.

Rudnik bakra Majdanpek, smatra Tomić, može da ostvari najveći profit za RTB Bor jer ruda ima veći sadržaj bakra i zlata, a oba metala danas imaju dobru cenu.

"Zato je strateški zadatak RTB-a Bor da planski, projektantski i tehnički otkrije ''Južni'', a potom i ''Severni revir'', i što pre dođe do rezervi od 370 miliona tona rude", rekao je Tomić.

Narednih dana, kako dodaje, u Majdanpek stižu dva od šest kamiona, jedan bager, bušilice i jedan buldozer.
Osnova revitalizacije i profitabilnog rada Rudnika bakra Majdanpek zasniva se na projektovanim rezervama rude u rekonstruisanom "Južnom reviru" koje, pored 834 hiljade tona bakra, sadrže 47 tona zlata i 348 tona srebra, rekao je Tomić.

Razvoj rudarskih radova na "Južnom reviru" definisan je u šest faza od kojih je "Andezitski prst", kao prva, uveliko u toku.

Druga je "Istok 1" gde radovi, zbog teškoća sa opremom, nisu mnogo odmakli.
Ona obuhvata nastavak raskrivanja koje je započeto pre 2000, i podrazumeva 45 miliona tona ukupnih iskopina.

Od toga je 14,5 miliona tona ruda, prosečnog sadržaja bakra 0,43 odsto, a koeficijent otkrivke 2,164.
Konstatujući da je početak godine za zaposlene u Rudniku bakra Majdanpek bio težak zbog nepovoljnih vremenskih prilika, Tomić je rekao da je, posmatrano januar, februar i mart, veći otkop rude bakra za 17 odsto u odnosu na prošlu godinu, čime je ostvaren tromesečni učinak od 3.611 tona bakra u koncentratu, uz odgovarajuće količine srebra i zlata.

Prema njegovim rečima Rudnik bakra Majdanpek bi tokom ove godine trebalo da podigne nivo prerade na sedam miliona tona rude godišnje, da mesečnom proizvodnjom premaši dve hiljade tona bakra u koncentratu, uz prateće količine srebra i zlata.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana