Tekst objavljen: 30.05.2013 12:30        


Lideri po prometu u 2011. su vlasnici Viktoria Groupe Zoran Mitrović i Milija Babović, koji su tu poziciju preuzeli pritvorenom Miroslavu Miškoviću.

Top lista: Ovo su najveći srpski biznismeni danas

Na top-listi srpskih bogataša prvi put neće biti Miroslava Miškovića, najpoznatijeg biznismena u Srbiji, piše zagrabačko izdanje Forbsa. Iako bi po prometu u 2011. njegova kompanija Delta Holdings sa više od milijardu evra poslovnih prihoda, opet bila na prvom mestu, ovaj biznismen nije na listi jer je od sredine decembra u pritvoru pod optužbom za organizovani privredni kriminal, dok je poslovanje njegove imperije pod lupom istražitelja, a imovina i računi zamrznuti.

1. Zoran Mitrović i Milija Babović

Victoria Group

Plus 5 % za pobedu. Uz napomenu da se ne može pouzdano znati ko je zaista najbogatiji u Srbiji jer većina biznismena ima skrivene račune u inostranstvu, prvo mesto ovogodišnje Forbesove liste TOP 10 najbogatijih Srba prema visini prometa njihovih kompanija u 2011. zauzimaju Zoran Mitrović i Milija Babović, vlasnici Victoria Groupa. Njihov uspon na tu poziciju dao se naslutiti još prošle godine. Kompanija pod čijim okriljem posluje 10 firmi, među kojima i Sojaprotein iz Bečeja, Victoria Oil iz Šida, Fertil i Luka u Bačkoj Palanci, Zorka i Veterinarski zavod Subotica, u 2011. zabeležila je poslovni prihod od 567,1 miilona evra, što je rast od oko pet posto u odnosu na 2010. Kako se u Srbiji konsolidovani financijski izvještaji kompanija objavljuju u junu, kada će se znati konsolidovani finansijski rezultat ove poljoprivredne kompanije za 2012. godinu, poslednji podaci pokazuju da je grupa u 2011. ostvarila neto dobit od 25,8 miliona evra

2. Miroslav Bogićević

KONCERN FARMAKOM MB

Farmakomu pada dobit. Iako se govorilo da koncern Farmakom MB biznismena Miroslava Bogićevića posustaje, on na ovogodišnjoj Forbesovoj listi zauzima drugo mesto s 421,9 miliona evra prihoda u 2011. No vrtoglavi rast od 44,5 posto u prihodima izraženim u evrima nije se odrazio na profit. Neto dobit pala je za 41 posto, sa 17,1 miliona evra u 2010. na 10,1 milion u 2011.

3. Petar Matić

MPC HOLDING

Daleko je 2010. Treće mesto drži Petar Matić, biznismen koji se slabo pojavljuje u javnosti. Njegov MPC Holding ostvario je 258,5 miliona evra prometa u 2011., uz neto dobit od 3,5 miliona. Oba pokazatelja poslovanja su ipak slabija od rezultata u 2010. (241,6 miliona evra prometa i 5,4 miliona evra dobiti).

4. Goran Perčević

INTERKOMERC

Menadžer najbržeg rasta. Sa 234,7 miliona evra prometa na petom je mestu kompanija Interkomerc koju vodi Goran Perčević. Interkomerc dve godine zaredom beleži rast prometa od oko 50 posto pa se može smatrati najbrže rastućom kompanijom na listi.

5. Miodrag Kostić

MK GROUP

Šampion profita. Za nijansu slabiji rezultat od 234,04 miliona evra doneo je peto mesto MK Groupu Miodraga Kostića. Ovaj biznismen koji se bavi poljoprivredom, ali i trgovinom i turizmom, lider je po ostvarenoj dobiti u Srbiji. S neto profitom od 37,2 miliona evra u 2011. godini, Kostić bi zauzeo vrh liste po ovom kriteriju.

6. Velibor Đurović, Ivica Vukelić, Saša Glušac

VELETABAK

Tajkuni iza dima. Šesti su javnosti malo poznati Velibor Đurović, Ivica Vukelić i Saša Glušac, koji se navode kao vlasnici 75 posto Autoritas investmenta. S TDR-om iz Rovinj s udjelom od 25 posto, ova kompanija kontroliše nacionalnog distributera duvana Veletabak, koji je u 2011. imao 215,1 milion evra prometa uz neto dobit od 6,04 miliona.

7. Predrag Ranković Peconi

INVEJ

Unosno šarenilo. Na sedmoj poziciji nalazi se Predrag Ranković Peconi čiji je Invej u 2011. okrenuo 193,5 miliona evra. U vlasništvu tog biznismena je 11 poduzeća, među kojima su tvornica duvana Monus, Milan Blagojević iz Smedereva, Rubin iz Kruševca, Vital iz Vrbasa, Albus iz Novog Sada, Pekarska industrija Pančevo, a suvlasnik je i fabrike ulja Sunce iz Sombora.

8. Vojin Lazarević

RUDNAP GROUP

Energija i metali. Sa 174,1 miliona evra prometa na osmom je mestu Vojin Lazarević s kompanijom Rudnap Group. Lazarević se bavi trgovinom na veliko energentima i metalima, a posljednjih godina koketira i s poljoprivredom.

9. Vuk Hamović

EFT BEOGRAD

Globalno najuspešniji Srbin. S rezultatom poslovanja srpskog ogranka EFT Groupa osnivač i vlasnik Vuk Hamović smestio se na deveto mesto. EFT Beograd ostvario je 161,8 miliona evra prometa, no ako se promatra rezultat cele grupacije, Hamović je verojatno najuspješniji Srbin. EFT je u 2011. u svetu ostvario 2,17 milijardi evra prometa, više i od Delta Holdinga u zenitu moći. Ovaj biznismen živi i radi u Londonu, a smatra se najvećim trgovcem strujom od Ukrajine do Grčke.

10. Slobodan i Bojan Radun

RADUN INŽENJERING

Sve krupniji porodični biznis. Na desetoj su poziciji Slobodan i Bojan Radun, vlasnici porodičnog biznisa Radun inženjering. Sa 144,4 miliona evra prometa kompanija je u 2011. rasla 121,5 posto u odnosu na 2010. godinu, kada je inkasirala 65,2 miliona evra. Golemi rast posledica je pre svega preuzimanja slovenačkog proizvođača sokova Fructala. Radun inženjering, u čijem su sastavu i fabrika sokova Nektar iz Bačke Palanke te fabrika mineralne vode Heba, primer je kompanije koja se iz porodične firme pretvorila u ozbiljan biznis krupnog kapitala.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Victoria Group Miroslav Mišković srpski bogataši bogati srbi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana