Tekst objavljen: 29.10.2017 14:30        


"Grejanje će ove sezone biti dobro i kvalitetno. Ne očekujemo poteškoće", najavio je Zoran Predić, državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Vlade Srbije otvarajući okrugli sto "Kako ćemo se grejati naredne zime" u organizaciji Balkanmagazina.

Toplane duguju 12 milijardi dinara za energente

Prema njegovim rečima radna grupa za energetsku bezbednost je radila analize preko leta i zaključila da su sve energetske kompanije, EPS, Srbijagas, gradske toplane spremne za predstojeću grejnu sezonu.

"Energija i energenti su tržišna kategorija i nabavljaju se na tržištu. Ako hoćemo stabilnu energetsku situaciju moramo omogućiti energetskim kompanijama da stabilno posluju. Socijalni segment mora se rešavati na druge načine, a ne kroz socijalne cene energije", ocenio je Predić.

Dejan Stojanović, član Saveta Agencije za energetiku i predsednik Upravnog odbora Poslovnog udruženja Toplane Srbije istakao je da je dug toplana za energente pred ovu sezonu oko 12 milijardi dinara, uglavnom za gas, mazut i čvrsta goriva.

"S druge strane toplane potražuju od kupaca 20 milijardi dinara", rekao je on. Najveći je dug za gas 9,4 milijarde dinara od čega je 4,3 milijarde glavnica, a pet milijardi kamate.

Procene su, mada nema egzaktnih podataka, da se oko 600.000 domaćinstava greje na daljinske sisteme grejanja, a još toliko na električnu energiju. Oko 800.000 domaćinstava se greje ili dogreva na drva, a ostalo otpada na ugalj i nešto malo na naftu.

Zoran Predić se osvrnuo na pominjanje EPS-a kao najveće toplane kao nešto što nije dobro i ocenio da je ceo energetski sistem u Srbiji povezan.

"Očekujemo da kompanije budu racionalne i efikasne. U tim uslovima nisu sporne ekonomske cene, ali ljudima bode oči neefikasnost. U EU prosek je 0,7-0,8 zaposlenih po jednom megavatu, a kod nas u nekim toplanama je dva zaposlena po megavatu", ocenio je Predić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dug toplana energenti plaćenje energenata toplane

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana