Tekst objavljen: 07.07.2016 11:42        


Nafta se danas oporavila u azijskom trgovanju prateći opšti oporavak na tržištima akcija usled dodatnog slabljenja dolara, i pošto su podaci privatnog udruženja američkih naftaša pokazali još jedan pad američkih zaliha "crnog zlata". 

Topljenje američkih zaliha nafte podržalo cene

Američka "laka" nafta WTI za avgustovske isporuke ojačala je za 19 centi (0,40 odsto) na 47,62 dolara za barel, a severnomorska nafta "brent" se popela za 11 centi (0,23 odsto) na 48,91 dolar, izveštava agencija AFP.

Sa današnjim rastom cena nastavljen je juče započeti oporavak ove sirovine, a analitičari kažu da očekuju jačanje tražnje za benzinom, pošto računaju da će letnja sezona vožnje u SAD dati podstrek takvom trendu.

Američki institut za naftu (API), privatna industrijska grupacija, saopštila je juče da su američke zalihe prošle nedelje ponovo pale iznad očekivanja, podgrejavši nade da se prezasićenost ponude u toj zemlji, vodećem svetskom potrošaču, ublažava.

Ovi podaci slute na dobro uoči zvaničnih pokazatelja koji se očekuju iz američkog Ministarstva za energetiku.

"Primarni pokretač današnjeg oporavka cena su objavljeni podaci API-ja, koji nagoveštavaju veći pad zaliha nego što tržište očekuje", izjavio je za "Blumberg news" Dejvid Lenoks, analitičar za resurse u sidnejskoj kompaniji Fet Provets.

Ipak, smatra da "još uvek postoji višak na tržištu i da će trajniji oporavak cena biti vrlo težak".

Nafta "brent" je pala 4,3 odsto a WTI je potonula 4,9 procenata u utorak usled rasprodaja aktiva širom svetskih tržišta, pošto je zabrinutost zbog britanskog glasanja za izlazak iz Evropske unije podigla tenzije i neizvesnost.

Dobici ostvareni juče i danas takođe se podudaraju sa blagim oporavkom poverenja među trgovacima koji se vraćaju visokoprinosnim, rizičnijim investicijama. Na to je uticalo i povlačenje dolara u odnosu na valute većine zemlaja u usponu, što je naftu učinilo jeftinijom za sve kupce koji koriste te valute.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte zalihe nafte američke zalihe oporavak cene nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana