Tekst objavljen: 14.05.2016 11:26        


Japanski proizvođač automobila Toyota je treću uzastopnu godinu ostvario rekordan profit u godini završenoj u martu, uz pomoć slabog jena i solidne tražnje na tržištu SAD, prenosi američki list Volstrit Džornal. 

Toyota: Treća uzastopna godina rekordnog profita

U saopštenju Toyota-e, najprodavanijeg automobilskog brenda na svetu, navodi se da je godišnji neto profit kompanije porastao za 6,4 odsto na 2,31 bilion jena (21,3 milijarde dolara) u odnosu na 2,17 biliona jena iz prethodne poslovne godine.

Kompanija je, međutim, upozorila da će u aktuelnoj fiskalnoj godini, koja završava u martu 2017, godišnji neto profit pasti za 35,1 odsto, na 1,5 biliona jena (13,8 milijardi dolara), s obzirom na činjenicu da jen raste, što umanjuje profitabilnost izvoza.

Za tekuću finansijsku godinu, Toyota predviđa prosečan kurs od 105 jena za američki dolar.

"Do ovog trenutka smo imali benefita od naših valuta i naš profit se proširio van aktuelnih mogućnosti. Međutim, od početka ove godine, taj trend se prilično promenio", izjavio je predsednik kompanije Akio Tojoda na konferenciji za novinare.

U četvrtom fiskalnom kvartalu, neto profit Toyota-e je, na godišnjem nivou, pao za 4,4 odsto, na 426,6 milijardi jena, što je, kako navodi američki list, ispod prognoze analitčara od 466,5 milijardi jena.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
profit kompanije auto toyota

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana